review

Titulus: vrolijk vrouwelijk

© Saskia Vanderstichele
| Titulus, een van de places to be voor natuurlijke wijnen, gaat voortaan ook op culinair vlak voor een onvergetelijke ervaring.
Onze score

Titulus werd lange tijd beschouwd als caviste, oftewel een eenvoudige wijnbar, maar schakelt een versnelling hoger met de jonge chef Lyla Bangels aan het fornuis.

Met hun charcuteries en kazen cultiveerden wijnbars tot nog toe vooral de smaak van toxische mannelijkheid. Daar komt nu stilaan verandering in: overal in de hoofdstad vatten jonge vrouwen de gastronomische stier bij de hoorns en dwingen hem op de knieën.

Bij Titulus, een van de places to be voor natuurlijke wijnen in Brussel, zwaait Lyla Bangels voortaan de plak achter het fornuis. Deze jonge vrouw studeerde culinair design en stond al aan het hoofd van een duurzame traiteur. Ze werkte een kaart van vrolijke kleine porties om te delen uit – bordjes met finesse, volgens de seizoenen, inventief en soms exotisch, altijd ethisch verantwoord en ecologisch bewust.

Tijdens onze passage testten we een waaier aan producten waar we nog steeds van nagenieten – aangevuld met een selectie onnavolgbare wijnen. De droit de bouchon-formule voor 10 euro biedt je de kans om prachtwijnen te ontdekken, zoals de Mauzac-schuimwijn van Plageoles (€32,60) of de Pousse Cailloux van Romain Le Bars (€30,60), een product van de techniek genaamd maceratie onder koolzuur.

Alles begint met zilte frisheid: drie oesters (€7) in een badje van witte wijn en citroen. Ideaal om de smaakpapillen open te zetten. Daarna genieten we van bieten, granaatappelpitten en balsamico (€8), een plantaardige smaakbom die je zelden ziet. Zonder pauze krijgen we een paar mosselen (€11) op het bord, heerlijk afgemaakt met Vietnamese koriander en een pikante Japanse saus (rayu). Dan volgt een vleesgerecht: een steak tartaar (€14) die in dialoog gaat met een homp brood met lookpesto. Pijnboompitten en een piccalilly van mosterdzaden zorgen voor extra smaak. En dan reizen we verder naar Toscane met gnudi (€10), warm geserveerde bolletjes ricotta met salie en tomaat. Al even ontroerd raken we door het œuf parfait (€11) en de regenboogforel met peertjes (€12).

TITULUS
Waversesteenweg 167A chaussée de Wavre, Elsene/Ixelles, 02-512.98.30, www.titulus.be
di/ma/Tu > za/sa/Sa 12 > 23.00 (keuken/cuisine: 17 > 22.30)

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?