| Myro in Sint-Lambrechts-Woluwe: neobrunch van de bovenste plank.

Als er één maaltijd is waar je de tijd voor kan nemen, is het wel de brunch. Of hoe de week af te sluiten met een helder en heerlijk intermezzo.

“De brunch is een opgewekte, gezellige en oppeppende tijd. Hij bevordert het gesprek. Hij brengt je in een goed humeur, schenkt de tafelgenoten voldoening, neemt de zorgen van de week weg en verzet de zinnen.” (1) Met deze woorden kenschetste Guy Beringer de maaltijd die traditioneel gebruikt wordt op zondag tussen 11 en 15 uur. Guy Beringer? De journalist die als eerste dit bastaardmoment beschrijft dat een samentrekking is van het ontbijt en de lunch. Dat was in... 1895.

125 jaar later is de brunch nog steeds springlevend, ook al heeft hij enkele vormveranderingen ondergaan – langere uren, uitbreiding naar zaterdag, toename van het voedselassortiment... – waardoor we kunnen spreken van de neobrunch. Om je te overtuigen van de vitaliteit van het genre is een bezoek aan Myro ten zeerste aangeraden.

Deze zaak, gelegen aan de rand van Sint-Lambrechts-Woluwe, ligt inderdaad buiten het centrum. Dat is een nadeel... maar ook een voordeel, omdat het team een heel efficiënte formule op touw heeft gezet. Die bestaat uit een buffet à volonté waarvan de prijs (23,90 euro, inclusief zelfgemaakte ijsthee en broodjes) op zijn minst concurrentieel is. We houden van het decor, met een grote L-vormige tafel en brede muuropeningen die voor veel licht zorgen. Ideaal voor een familiemoment, met alle leeftijden door elkaar.

We waarderen ook de namaakplantenmuur, het goed gesitueerde terras en vooral de stedelijke inrichting die culmineert in een mooi, wit betegeld buffet. Daarop liggen, afgeschermd door plexiglas, schotels met gerechten die je doen watertanden, gaande van de klassieke kazen en vleeswaren tot meer verfijnde groentebereidingen. We zijn niet verbaasd wanneer we te weten komen dat de jonge vrouw achter deze recepten diëtetiek gestudeerd heeft voor ze de overstap naar de keuken maakte.

Het is een waar festijn voor de liefhebber: wortels met rozemarijn, quinoa met kruiden en gedroogd fruit, geroosterde perziken met meloen en mozzarella, munt-hummus met erwten, aubergine met chermoula, zoete aardappel met curry, galettes met edamame en broccoli, koolrabi met appels en maanzaad... Er is keus te over. Aan de andere kant – het moet gezegd – zijn er geen warme bereidingen en, in het bijzonder, geen eieren.

Dat wordt meer dan goedgemaakt door het uitstekende zoete gedeelte van het buffet: granola met rode vruchten, aardbeien- en rabarbercrumble, zandkoekjes met citroen, tiramisu met speculaas... Maar het is vooral het verloren brood met gezouten karamel dat we onthouden. Zelfs koud geserveerd overtuigt dat helemaal. Het laatste woord wijden we aan het jonge team dat dit alles mogelijk maakt: dat is even lieflijk als efficiënt.

Myro, Hippokrateslaan 16 avenue Hippocrate, Sint-Lambrechts-Woluwe/Woluwe-Saint-Lambert,
0472-98.69.74, www.myrorestaurant.be, za/sa/Sa 11 > 14.30

Nog meer brunch:

Kafei
Een van de vreemdste brunches van de hoofdstad. Geroosterd brood met spek en daarop twee eggs benedict, toast met avocado en gerookte zalm of fluffy pannenkoeken die als tiramisu bereid zijn... Smullen! f
Elsene, Facebook: Kafei

Frank
Ontbijt uit alle hoeken van de wereld: chakchouka zoals in Tel Aviv, eggs benedict zoals in New York, of nog een zelfgemaakte yoghurt met chocoladegranola – ook in een veganistische versie.
Brussel, www.frank.brussels

Le Brunch Club
Elke maand brengt Chloé Roose van Brussels’ Kitchen zeven chef-koks samen voor een vegetarisch degustatiemenu op niveau. Om 11 en 14 uur is er telkens plaats voor 40 gasten in restaurant Humphrey. Data: 27/9, 11/10, 15/11 en 6/12.
Brussel, www.brusselskitchen.com/le-brunch-club/bruxelles/restaurant

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni