Art nouveau en art déco in de kijker op derde editie Banad Festival

© Bastin & Evrard fotografen, Brussel
| De trappenhal van het Solvayhuis

Het Brussels Art nouveau & Art déco festival (Banad) vindt dit jaar plaats in de weekends van 16 tot 31 maart op diverse locaties in de hoofdstad. Het programma van het festival, dat allerhande activiteiten omvat, is dinsdag in Elsene voorgesteld.

Tot de activiteiten behoren geleide bezoeken aan interieurs die normaliter niet toegankelijk zijn voor het publiek, conferenties, gezinsactiviteiten en een beurs van objecten uit het Art Nouveau-tijdperk.

(Her)ontdek Horta

Het parcours stelt de bezoeker in de gelegenheid om enkele van de bekendste werken van Victor Horta te (her-)ontdekken, zoals het Hôtel Solvay, Hôtel Max Hallet en het Hôtel Tassel, maar ook andere uitzonderlijke locaties als, bijvoorbeeld, het Autrique-huis in Schaarbeek, het bureau en hotel van Eetvelde, het Huis Devalck, het Huis Taelemans, het voormalige atelier en dito woning van beeldhouwer Ernest Salu of de Kerk van Sint-Jan de Doper.

Voor sommige locaties is het de eerste deelname aan het festival. Dat geldt voor de Huizen Vizzavona in Elsene, Seeldrayers in Sint-Gillis, Boelens in Vorst, Delville in Ukkel, De Boelpaepe in Sint-Agatha-Berchem en het om zijn kunstsmeedwerk vermaarde herenhuisje Saint-Cyr op de Ambiorixsquare.

Conferentie en gezinsprogramma

Wie (nog) meer van de twee stijlen uit de eerste helft van de twintigste eeuw te weten wil komen: tijdens het eerste festivalweekend wordt, op 16 maart, een conferentie over Art Nouveau en Art Déco gehouden, en op 19 maart vindt een debat plaats rond de vraag "Hoe het interieur van de Villa Cavrois doen herleven?".

Tijdens het tweede weekend van het festival, 23 en 24 maart, wordt, in samenwerking met het CIVA, Kanal - Centre Pompidou, het Autrique-huis en de BOZAR een gezinsprogramma gehouden speciaal bestemd voor de kleintjes. In het Hongaarse cultureel centrum vindt dat weekend een conferentie plaats over de kunstenaarscollectief uit Gödöllö, bij Pest. De beurs van Art nouveau- en Art déco-objecten vindt, zoals gebruikelijk, tijdens het slotweekend plaats in Schaarbeek.

>Brussels Art nouveau & Art déco-festival , za 16/03 - zo 31/03. Verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?