Het programma op 21 juli: WO I als leidraad

De viering van de nationale feestdag en het klassieke civiele en militaire defilé zullen dit jaar vooral in het teken staan van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het vijfjarig koningschap van koning Filip. Thema van de feestelijkheden dit jaar is: "Respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst".

De feestelijkheden naar aanleiding van de nationale feestdag van 21 juli beginnen traditiegetrouw de dag voordien met met een klassiek concert in Bozar en het Bal National met optredens van Liliane Saint Pierre, Get Ready! en Plastic Bertrand. Vanaf 19 uur zijn de feestvierders welkom op het Vossenplein, waar ongeveer 15.000 bezoekers worden verwacht.

Wie er vrijdag zelf niet bij kan zijn, hoeft niets van het Bal National te missen. Van 20.30 tot 23.30 uur zendt BRUZZ in samenwerking met BX1 de feestelijkheden uit op tv en website. Deze vijftiende editie van het Bal National zal trouwens worden bijgewoond door de koninklijke familie. Koning Filip, koningin Mathilde, prins Laurent en prinses Claire krijgen een plek op de eretribune.

Eerste Wereldoorlog

Op de nationale feestdag zelf is er om 10 uur het Te Deum in de St-Michiels en St-Goedelekathedraal. Van 10 uur tot 23 uur is er in en rond het Warandepark het Feest in het Park met doorlopend allerlei evenementen, infostands en concerten.

Om 16 uur start het civiele en militaire defilé. Dat militaire defilé zal volgens Michel Hofman, vice-chef Defensie, grotendeels "klassiek" zijn met onder meer troepen te voet, een gemotoriseerde colonne en een luchtdefilé met de 40ste verjaardag van de F-16's.

(lees verder onder de kaart)

2107
© 2107.be
| Op dit kaartje vind je een overzicht met alle activiteiten op 21 juli in het centrum van Brussel.

Het defilé bevat verschillende verwijzingen naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo zal er aan het militaire defilé bijvoorbeeld een groep 'Living History' deelnemen, met militairen en materiaal van 100 jaar geleden. In de internationale troepen die deelnemen, zitten ook afstammelingen van oud-strijders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?