Brusselse burgemeester speecht voor het eerst op Vlaamse feestdag

© BRUZZ
11/07/2018

Als burgemeester van de hoofdstad van Vlaanderen, gaf Philippe Close (PS) als eerste Brusselse burgemeester een toespraak ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. "Brussel is een wereldstad en de hoofdstad van België. Maar vandaag is Brussel vooral de hoofdstad van Vlaanderen", zei hij.

Close kreeg vervolgens de lachers op zijn hand met een verwijzing naar de verloren halve finale van de Rode Duivels.

"Ik moet jullie vandaag ook extra bedanken voor deze feestdag", zei hij. "Want vandaag, meer dan ooit, mogen we niet vergeten dat we 700 jaar geleden de Fransen wél hebben overwonnen."

"De Vlaamse gemeenschap is belangrijk voor Brussel", vervolgde hij. "Ondanks de vaak complexe relatie hebben Brussel en Vlaanderen toch een mooie, gezamenlijke geschiedenis."

'Vlamingen zorgen voor aangename dynamiek'

Waarna de burgemeester de loftrompet afstak over de Vlamingen in Brussel, te beginnen met de Nederlandstalige scholen en studenten. “Zij zorgen voor vooruitgang, kennisopbouw en vooral voor een aangename dynamiek in onze stad.” Hij sprak ook met trots over de Dansaert-buurt, “die alom bekend is voor de energie en creativiteit van jonge Nederlandstalige talenten.”

Verder kregen ook de succesvolle Nederlandstalige culturele instellingen en zelfs de 250.000 pendelaars een bloem toegeworpen van Close. “Deze voorbeelden tonen aan, dat Vlaanderen aanwezig is in Brussel en een belangrijke plaats heeft in onze stad. De Vlaamse identiteit is één van de vele identiteiten van Brussel”, besloot de burgemeester. Het kwam hem op een gemeend applaus en complimenten van de voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans (N-VA) te staan.

11 juli 2017

Ieder jaar zakken op 11 juli de Vlaamse volksvertegenwoordigers af naar het Brusselse stadhuis en lopen de straten rond de Grote Markt vol met Vlamingen. Een overzicht van 11 juli in Brussel.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Samenleving, 11 juli 2017, 11 juli, Vlaamse feestdag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni