Open Monumentendag: waar naartoe in Brussel?

De Sint-Gorikshallen doen dit weekend dienst als het centrale infopunt van de Open Monumentendagen

In totaal zijn er meer dan 150 evenementen gepland voor de Brusselse Open Monumentendag. Onder meer de Bûûmdroegers bieden de Brusselaar een blik achter de schermen, en heel wat art-nouveau-parels openen uitzonderlijk de deuren.

Het programma van de Open Monumentendag werd deels opgesteld door de Brusselaar zelf. Het Gewest vroeg burgers om zelf voorstellen te doen van Brussels erfgoed dat ze graag van dichterbij zouden leren kennen.

In totaal zijn er dit weekend meer dan 150 evenementen gepland in het Brusselse, die allemaal volledig gratis te bezoeken zijn. BRUZZ koos er alvast vijf opmerkelijke activiteiten uit. Het volledige overzicht van activiteiten, net als de locatie, is trouwens te vinden op de website van Visit.Brussels.

  • De Meyboom

De Gezellen van Sint-Laurentius of de Bûûmdroegers, bekend van de Meyboomtraditie, openen dit weekend hun deuren. Bezoekers kunnen er onder meer terecht om alles te ontdekken over deze 700 jaar oude folkloristische traditie. Een mandenmaakster en kantwerkster geven er ook het beste van zichzelf tijdens een reeks demonstraties.

  • Brussel bierstad

Op zaterdag organiseren Pro Velo en het Brusselse Museum van de Geuze een fietstocht langs de vele brouwerijen die Brussel rijk is. Daarbij worden ook de talloze café’s in de hoofdstad niet vergeten.

De fietstocht start om 11 uur aan het Brouwershuis en eindigt bij brouwerij Cantillon, de perfecte locatie om het glas te heffen op de Brusselse biercultuur.

  • Verborgen art-nouveau-parel

Art-nouveau-liefhebbers krijgen dit weekend de buitenkans om de woning van Fritz Seeldrayers te bezoeken. Het gebouw dateert uit 1900, en wordt voor het eerst opengesteld voor het publiek. Alvast goed nieuws: volgens de organisatoren heeft het gebouw de tand des tijds goed doorstaan.

  • 'Chuuut' Party

Tijdens de Chuuut-party sloopt de Brusselse dovengemeenschap de barrières van taal in onze communicatie. In de plaats van spreken beroepen bezoekers zich best op handgebaren, tekeningen, of gewoon een vriendelijke glimlach. Kers op de taart: dit alles vindt plaats in de Solvaybibliotheek, nog zo'n toonbeeld van de art-nouveau.

  • Bezemvlucht door Watermaal-Bosvoorde

Een pittoreske wandeling door het zelfverklaarde 'dorp in de stad'. Bezoekers zullen tijdens de wandeling met 'audiobezems' het gevoel krijgen over de Bosvoordse daken te vliegen. Voor de duidelijkheid: iedereen houdt steeds de voeten op de grond, dus ook wie hoogtevrees heeft, is welkom.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?