Pootje baden in de Noordwijk

© Pool is Cool
| Kille kantoorwijk met strand, het is eens iets anders.

Op 1 juni kan je pootje baden in de fontein nabij het Noordstation. Er komt ook een strandcafé en een deel van de rotonde wordt die dag autovrij.

North Beach is een initiatief van Pool is Cool, een vereniging die ijvert voor openluchtzwemmen in Brussel. Enkele decennia geleden waren er verschillende openluchtzwembaden in Brussel, maar die sloten.

Op vrijdag 1 juni kunnen fans van stadsstranden nu terecht in de Noordwijk. De fontein op het kruispunt van de Simon Bolivarlaan en de Albert II-laan mag dan gebruikt worden op pootje te baden. het Gewest gaf ook de toestemming om een deel van de rotonde autovrij te maken (zie afbeelding).

Zwemmen zit er niet in, want het water in de fontein is erg ondiep. “Het gaat meer om een symbolische actie die het gebrek aan openluchtzwemplekken in Brussel aankaart”, vertelt Steinbrück aan onze redactie. "En het wordt een leuke plek om met vrienden af te spreken en iets te drinken."

Daktuin

Naast de fontein wordt dan een stadsstrand ingericht, met strandstoelen en een strandbar. Bezoekers zijn welkom tussen 12 uur en 18 uur.

De locatie is niet toevallig gekozen. Pool is Cool heeft een kantoortje in een van de WTC-torens in het kader van Lab North en kijkt van daar uit op de fontein. Lab North is een initiatief van Up4North, dat de kille Noordwijk meer leven wil inblazen.

De fontein bevindt zich overigens ook midden op het traject dat veel transitmigranten afleggen in de wijk: tussen het Maximiliaanpark en het Noordstation.

De datum is gekozen omdat de architectuurbiënnale van Rotterdam op dat moment start. Dezelfde dag zal op de sokkel tussen de kantoortorens WTC 1 en WTC2 ook een daktuin openen, ook al in het kader van die biënnale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?