| De hoogmis van de LGTBQI+ trekt weer door de straten van Brussel.

Pride 2019: Eén voor allen, allen voor één

TD
© BRUZZ
13/05/2019

Op zaterdag 18 mei trekt de Pride voor de 24e keer door de straten van Brussel. De dag staat helemaal in het teken van holebi- en transrechten. En er is plaats voor muziek, feest en dans.

Dat de Belgische Pride net op 18 mei door de straten trekt, is geen toeval. De parade valt elk jaar op de eerste zaterdag na de 17 mei, ofte IDAHOT, een afkorting die staat voor International Day Against Homo- and Transphobia. In totaal zullen meer dan 80 delegaties met toeters, bellen en een hoop activisme door de straten van Brussel trekken (zie kaartje onderaan).

Het thema is dit jaar intersectionaliteit, de notie dat mensen discriminatie en onderdrukking ondervinden op basis van een veelvoud van factoren. De organisatoren willen met het thema duidelijk maken dat de identiteit van een persoon meer is dan alleen maar seksuele geaardheid of gender. En daar moeten we met z'n allen meer bewust van zijn. Vandaar de slogan All for one, allen voor één.

Eurovisiesongfestival

Omdat Pride een feestelijk protest is, is er ook plaats voor entertainment. Op de Pride Village op de Kunstberg en in het Rainbow Village in de Sint-Jacobswijk staan meer dan 60 organisaties klaar met informatie en dj-sets.

Om kwart voor twee in de namiddag is het dan tijd voor het echte werk. Dan treedt Cesar Sampson op, de Oostenrijkse kandidaat voor het Eurovisiesongfestival van vorig jaar. Het is trouwens dubbel feest voor de fans van de Pride en Eurovisie: de finale van de liedjeswedstrijd staat op dezelfde avond gepland.

Om half drie start de parade dan echt. Eerst komen de activisten, dan de deelnemende bedrijven en op het eind komen de politici. De stoet start vlak bij het Centraal Station, zakt dan af naar de benedenstad om daarna te stijgen langs het Brussels Parlement en te eindigen op een zucht van de Kunstberg.

Tegen 17 uur moeten de laatste feestvierende activisten gearriveerd zijn op de Pride Village, waar er dj-sets gepland staan en het feest nog even kan verder gaan.

> The Belgian Pride
vanaf 12 uur, zaterdag 18 mei

Pride 2019 route

| De Pride slingert zich een weg door de binnenstad van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Belgian Pride , lgbt , holebi , transpersonen , idahot , Pride Parade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni