Meer dan 200 deelnemers aan Pride Kick-Off 2019

© Mido via Twitter
| (archiefbeeld)

Meer dan 200 personen hebben vrijdagavond deelgenomen aan de kick-off van het Belgian Pride Festival dat tot 19 mei loopt in Brussel en waarvan het hoogtepunt de Pride Parade op 18 mei is.

In het Brusselse stadhuis werden verschillende toespraken gehouden door vertegenwoordigers van verschillende partnerorganisaties, Brussels minister Pascal Smet (SP.A/one.brussels) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

“Deze vijftien dagen van activiteiten rond het Pride Festival bieden de gelegenheid om even stil te staan bij een zwart cijfer, namelijk dat van het aantal gevallen van homofobe agressie,” verklaarde Close.

“Dat aantal neemt alsmaar toe in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije vijf jaren. Dat wil ook zeggen dat mensen vaker klacht durven indienen, al moet er nog gewerkt worden aan de manier waarop deze klachten worden geregistreerd in de commissariaten,” aldus Close.

Conservatieve ijsberg

Cyrille Prestianni, voorzitter van de vzw Belgian Pride, gaf uiting aan zijn bezorgdheid in verband met de evolutie van de mentaliteit in Europa. Daarbij verwees hij naar de marsen tegen het homohuwelijk in Frankrijk. “Vandaag verspreiden die bewegingen zich naar onze voordeur. Italië, Polen en Hongarije zijn slechts onderdelen van de conservatieve ijsberg die Europa riskeert te doen stranden.”

Na de toespraken werd met een grote regenboogvlag door de Brusselse centrumstraten getrokken. Manneken Pis kreeg een gelegenheidspak aangetrokken van de Franse ontwerper Jean-Paul Gaultier.

Het Pride Festival is aan zijn vijftiende editie toe en wordt georganiseerd door RainbowHouse Brussels. Het thema van deze Pride is intersectionaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?