Recyclart en Congrès nodigen uit om na te denken over Noord-Zuidverbinding

© ARCHIEVEN STAD BRUSSEL / JONCTION.BE
Vanaf september richt Brussel de schijnwerpers op de noord-zuidverbinding. Met debatten, lezingen en evenementen nodigen de cultuur-vzw’s Recyclart en Congrès twee lang jaar Brusselaars, pendelaars, politici, NMBS-personeel en toeristen uit om mee te denken over de toekomst van ‘s lands drukste treintraject.

De noord-zuidverbinding viert in 2012 haar zestigste verjaardag én is dringend aan herziening toe. De drukste spoorverbinding van het land, de flessenhals die de twintig binnenkomende sporen in Noord en Zuid naar amper zes herleidt, is volgens de NMBS verzadigd. De minste storing op die as kan in het hele land vertragingen veroorzaken. Een oplossing is er nog niet, maar er zijn verschillende ideeën.

Er wordt onder andere nagedacht over extra tunnels en over het omleiden van de treinen langs andere stations. Een andere mogelijkheid is de sluiting van Kapellekerk en Congres, twee stations die net als het Centraal Station pal op de noord-zuidverbinding liggen. Beide stations zijn volgens de NMBS overbodig geworden: weinig reizigers maken ervan gebruik, en een sluiting zou de stiptheid van de treinen verhogen. Toen onlangs bekendraakte dat die optie overwogen werd, lokte dat een storm van protest uit. Onder de critici bevindt zich Recyclart, het tweetalige kunstencentrum aan de voet van Kapellekerk dat zich al meer dan tien jaar inzet voor de opwaardering van het stationsgebouw en de buurt eromheen. Ook het station Brussel-Congres heeft een eigen vzw die zich verzet tegen een mogelijke sluiting: het Franstalige kunstencentrum Congrès. Beide vzw's worstelen met dezelfde vraag: hoe moet het met ons verder als ons station zou sluiten?

Recyclart en Congrès zetten samen met Brussels Bouwmeester Olivier Bastin en ATO, het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling, het project Jonction op. Bij lezingen, debatten, culturele evenementen en geleide wandelingen zullen mensen uit de privé- en de openbare sector samenkomen om samen naar oplossingen te zoeken.

De debatten, discussies en de lezingen richten zich op architectuur en stadsontwikkeling. Beleidsmakers, projectontwikkelaars en belanghebbenden kunnen er hun visies toetsen aan die van elkaar en die van het publiek.
Cultuurliefhebbers worden bij Jonction verwend met een heel divers aanbod. Zo komen er onder andere kunstwerken in de openbare ruimte rond de noord-zuidverbinding, filmvoorstellingen, tentoonstellingen en installaties die de link leggen tussen muziek en ruimte. Naar goede Recyclart- en Congrès-gewoonte zullen er ook feesten georganiseerd worden.

-----------------
Jonction begint in september en loopt tot eind 2013.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Philippe Close (PS): 'De stad mag een beetje punk zijn'
  • RWDM vs Union: de terugkeer van de Zwanzederby
  • 'Drugsbeleid in Brussel lijkt te escaleren'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Quatre Bruxelloises réécrivent l'histoire du hip-hop
  • Het creatieve label achter Stromae blaast tien kaarsen uit
  • The late drawings of artist Philippe Vandenberg at Bozar
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement