30 jaar gayfeest La Demence: ‘Het wordt een klein Cirque du Soleil’

© BRUZZ
| Brussels gayfeestconcept La Demence.

Maar liefst 10.000 bezoekers verwachten ze zaterdag in Paleis 12, en dan zijn de drie andere gay feestjes in de Fuse nog niet meegeteld. Bezieler Thierry Coppens blikt bij BRUZZ terug op 30 jaar flamboyantie. “Jong en oud, leather of drag: iedereen voelt zich thuis bij La Demence.”

Wie deze week landt op Brussels Airport, zal het geweten hebben. Banners met ‘30 jaar La Demence’ prijken er aan de bagagebanden. Het illustreert hoe groot het Brusselse gay party concept na drie decennia geworden is. En te zeggen dat het allemaal begon met een zondagse discotheekavond in Club 55 te Kortrijk.

“Op zondag kwam er geen volk, dus zo ontstond in 1989 het idee om in de hetero Club 55 een gay feestje te organiseren,” vertelt pionier Thierry Coppens, die als 15-jarige zijn eerste dj-feest opzette in zijn ouderlijk huis.

“Na anderhalf jaar besloten we te verhuizen naar de Disque Rouge in Brussel, de voorloper van Fuse. Een tip van mijn moeder, die daar graag ging dansen. Verhuizen naar Brussel was onze beste zet ooit, want hier zijn we echt groot geworden.”

Met vier feestjes op een weekend en 10.000 mensen in Paleis 12 mag je dat groot worden letterlijk nemen. Het geheim is de diversiteit, zegt Coppens. “In het gay nachtleven heb je veel subculturen: jong, oud, leather, drag en zo voort. Bij La Demence komen al die verschillende stijlen samen. We zijn één grote family, waar iedereen zich thuis voelt.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

1681 La-Demence-30th-Anniversary-Party-Weekend cropped
La Démence viert dit weekend haar 30ste verjaardag.

En het zijn lang niet alleen Kortrijkzanen meer. La Démence verwelkomt meer dan 80 nationaliteiten dit weekend. “In al die jaren heeft de mond-aan-mondreclame zijn werk gedaan. Gays reizen bovendien veel, van Barcelona en Berlijn tot Brussel,” is de verklaring.

Dat de reclamebanners voor het feest op Brussels Airport en de Kleine Ring pronken, is onder meer aan de Stad Brussel te danken. “We hebben eigenlijk bijna nooit discriminatie ondervonden als clubconcept,” aldus Coppens. “Mochten we meer de straat zijn opgetrokken, was dat misschien anders geweest.”

De enige tegenkanting kwam nota bene uit de gay community zelf, op straat inderdaad. “Tijdens de Gay Pride stonden drag queens en gogo dansers op onze praalwagens. We kregen toen de kritiek van de holebibeweging dat we een vertekend beeld van de homocultuur zouden geven.”

Condooms

Als je zaterdag naar het feest in Paleis 12 afzakt, mag je een flamboyant podium met 65 acrobaten en dansers verwachten. “Zeg maar gerust een klein Cirque du Soleil, met een fantastische show elk half uur. Zelfs als je geen clubber bent, is het echt de moeite.” Naar goede gewoontes zullen er gratis condooms en glijmiddel zijn, want ook veilig vrijen draagt La Demence hoog in het vaandel.

Voor Paleis 12 zijn nog tickets beschikbaar, de drie feestjes in de Fuse zijn al uitverkocht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?