Art Brussels gaat online én trekt de stad in: 'We willen banden blijven smeden'

20190425 3 Art Brussels 20190425 3 Art Brussels
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Art Brussels, editie 2019 op de site van Tour & Taxis. Vorig jaar moest de belangrijke kunstbeurs vanwege corona worden uitgesteld. Dit jaar gaat de beurs deels online door, en deels in galeries in de stad.
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Art Brussels, editie 2019 op de site van Tour & Taxis. Vorig jaar moest de belangrijke kunstbeurs vanwege corona worden uitgesteld. Dit jaar gaat de beurs deels online door, en deels in galeries in de stad.

De beurs voor hedendaagse kunst Art Brussels ruilt dit jaar haar gebruikelijke lange weekend op Tour & Taxis in voor een Art Brussels WEEK die zich online én in verschillende galerieruimtes binnen en buiten Brussel afspeelt. Anne Vierstraete, directrice van Art Brussels: “We tonen erkende kunstenaars en bieden ook ruimte voor opkomende talenten uit alle continenten via de Belgische en internationale galeries die hen vertegenwoordigen.”

De coronacrisis was een harde klap, waardoor alle events en beurzen in elk land stilvielen. Sinds de pandemie mogen beurzen en andere massa-evenementen niet meer plaatsvinden, waardoor Art Brussels in 2020 en 2021 werd geannuleerd. Dit jaar kiest de populaire hedendaagse kunstbeurs, de op een na oudste hedendaagse kunstbeurs ter wereld, voor een alternatief scenario: digitaal kan je van 1 tot 14 juni online galerieshows zien van over de hele wereld. “Je kan de werken in de Art Brussels Online Viewing Room ontdekken, gehost door Artsy, een online kunstverkoopsplatform,” zegt Anne Vierstraete, directrice van Art Brussels.

Daarnaast openen de galeries in alle steden waar ze gevestigd zijn hun galerieruimtes gedurende vier dagen ter gelegenheid van de Art Brussels WEEK. Anne Vierstraete: “Niets kan de ‘fysieke ontmoeting’ met een kunstwerk en de levendige appreciatie ervan vervangen.”

Lesley Vance_Xavier Hufkens Art Brussels
© Xavier Hufkens, courtesy of the artist
| Lesley Vance, 'Untitled', te zien bij Xavier Hufkens.

De Art Brussels WEEK zet meer dan 115 galerieshows in de kijker. Stadsplannen voor Antwerpen, Brussel, Knokke en Parijs gidsen bezoekers langs de diverse galeries en helpen hen om het galerieparcours voor te bereiden. Uiteraard zijn ook de galeries die buiten deze stadskernen vallen, bij dit evenement betrokken. Een overzicht van de tentoonstellingen in de deelnemende galeries, evenals de stadsplannen, zijn beschikbaar op de website. De binnen- en buitenlandse galeries die in 2020 geselecteerd waren om deel te nemen aan Art Brussels krijgen nu de kans om gratis mee te doen aan het alternatief van dit jaar.

Vierstraete: “We willen de galeries in het buitenland in de picture zetten met de Online Viewing Room, maar logischerwijze leggen we de focus op België voor de belevenis in de galeries zelf. Brussel, de thuisstad van Art Brussels, staat daarbij centraal.” Zo staan meer bekende Brusselse hedendaagse kunstgaleries Xavier Hufkens en Rodolphe Janssen op de lijst, maar ook minder gekende en bezoekwaardige galeries als Schönfeld Gallery en Stems Gallery.

Onlinebeurs
Vorige edities van de hedendaagse kunstbeurs wisten op de site van Tour & Taxis telkens meer dan 25.000 bezoekers te lokken. Daar konden internationale verzamelaars en bezoekers meerdere galeries op één plek ontdekken. “Zo'n beurs is meer dan alleen een marktplaats: er zijn bijvoorbeeld talks, debatten en netwerkevents die kunstliefhebbers en -kenners in contact brengen met exposanten en kunstenaars. Daar creëer je een vertrouwensband die blijft bestaan, ook tijdens de pandemie. Die is wel veel kwalitatiever dan een band die je via een onlinekanaal kan bewerkstelligen,” zegt Vierstraete.

Statistieken van de kunstverkoop in galeries tonen aan dat er wel nog aan een trouw klantenbestand wordt verkocht, maar door de lockdowns zijn dat er minder, zowel online als op afspraak. Vierstraete: “Onlineverkopen gebeuren voornamelijk bij het bekende cliënteel, maar ook nieuwe klanten vinden hun weg naar de galeries. Die moet je nadien trachten te onderhouden, wat een andere werking vraagt dan gewoonlijk.”

Eliza Pepermans Schönfeld Gallery Art Brussels
© Schönfeld Gallery, courtesy of the artist
| Eliza Pepermans, '(still life with) Skull and pot', in Schönfeld Gallery.

Zestig galeries, waarvan veertig in Brussel, houden voor deze editie vier dagen lang hun deuren open. Art Brussels WEEK wil het dynamisme van Brussel en België beklemtonen en een breder publiek aansporen om de galeries te bezoeken. “Art Brussels WEEK organiseert in Brussel op zaterdag en zondag in totaal zestien gratis gidsbeurten, begeleid in het Frans, Nederlands en Engels”, zegt Vierstraete.

Een overzicht van de tentoonstellingen in de deelnemende galeries, evenals de stadsplannen, zijn hier beschikbaar. De shows in de galeries zijn ‘fysiek’ te bezoeken van donderdag 3 juni tem zondag 6 juni. De Online Viewing Room (OVR) kan vanaf maandag 1 juni t.e.m. maandag 14 bezocht worden.

ART BRUSSELS WEEK
online: > 14/6
galeries: > 6/6 (overzicht)
www.artbrussels.com

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?