ARTONOV-festival draait rond belang van het lichaam en het gebaar

© ARTONOV
| Het ARTONOV-festival programmeerde vorig jaar ook een voorstelling in het Hortahuis in Sint-Gillis.

De vijfde editie van het ARTONOV-festival is van start gegaan en loopt tot en met 13 oktober. Het thema van dit jaar isde intuïtie van het gebaar. Zoals steeds vinden de voorstellingen plaats in de Brusselse Jugendstil- en Art Decohuizen en op tal van andere opmerkelijke locaties. Het doel is om de bezoekers een zintuiglijke reis te laten maken waarbij de architecturale ruimte de ziel van de kunst wordt.

Het grote verschil met vorig jaar is dat het ARTONOV-festival dit jaar een week lang duurt. Van 7 tot en met 13 oktober kan je in Brusselse Jugendstil- en Art Decohuizen verschillende Belgische en internationale interdisciplinaire creaties bewonderen. Die draaien allemaal rond ‘het belang van het lichaam en het gebaar’.

Zo is Carolyn Carlson, na haar opmerkelijke voorstelling uit 2018, opnieuw te gast, deze keer in het Elsense CAB Art Center met ‘The 7th man’. Voor het eerst trekt het festival ook naar een modernistisch gebouw, het voormalige atelier-woonhuis van Olivier Strebelle. Het gezelschap Le Geste qui Sauve brengt er een voorstelling die gezien moet worden als een dialoog tussen architectuur en gebarentheater.

In de Villa Empain aan de Franklin Rooseveltlaan in Elsene kan je gaan kijken naar ‘Il corpo dentro’, ofwel een eerbetoon aan het 100-jarige bestaan van de bouwstijl Bauhaus. Hotel Métropole, een nieuwe partner van ARTONOV, verwelkomt op zijn beurt ‘La Tentation des Pieuvres’, een werk voor één chef-kok, vier muzikanten en honderd gasten.

Het stuk legt het verband tussen kunst en het individu. Het prikkelt de zintuigen van de toeschouwers en vertolkers en nodigt hen uit voor een originele artistieke en sociale ervaring. Ook in Schaarbeek, Sint-Gillis en het stadscentrum staan er verschillende performances op het programma. Een volledig overzicht van alle voorstellingen vind je op de website van het festival.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?