Brussel-stad steekt kerstverlichting aan tot 2024

© Belga
22/11/2023
Updated: 23/11/2023 13.18u

Naar jaarlijkse gewoonte heeft Brussel-stad op initiatief van schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFI) woensdagavond de kerstverlichting aangestoken. Brussels By Lights wil de stad en de straten gedurende de eindejaarsperiode en feestdagen "warm, aantrekkelijk en verrassend maken", aldus de schepen. Het is de elfde editie van Brussels By Lights.

Niet enkel in de Vijfhoek werd de feestverlichting woensdag aangestoken, ook in deelgemeenten Laken, Haren en Neder-Over-Heembeek was dat het geval. "Het is een geweldige kans om de persoonlijkheid van de wijk te versterken en haar nog aantrekkelijker te maken", zegt Maingain.

Volgens Maingain hebben de teams van Brussel-stad opnieuw bewezen "zeer creatief te zijn". Zo werd een gloednieuw interactief geocaching-parcours opgesteld in Brussel en kunnen Brusselaars of bezoekers de winkelstraten in het centrum ontdekken tijdens twee parcours die elk anderhalf uur tijd in beslag nemen. Deelnemers beginnen aan de Anspachlaan 65, waar de voormalige Delhaize-Anspach zijn plek kende. Ontmoetingspunt is een reuzenkat genaamd Eikosis, op de kruising tussen de voetgangerszone en de Kiekenmarkt.

De feestverlichting wordt aangestoken tot en met 31 december. In concreto gaat het over 21 kilometer aan lichtfiguren en 10,5 kilometer aan lichtslingers. Dit alles heeft een totaal verbruik van 84 kilowatt. De verlichting zal telkens aangestoken worden omstreeks 13:00 uur 's middags, de afschakeling vindt plaats om 01:00 uur 's nachts.

De montage van de feestverlichting heeft in totaal zes weken in beslag genomen. De afbraak zal minstens evenveel weken in beslag nemen.

Ook buiten het stadscentrum kan je van de feestverlichting gaan genieten. Voor het eerst in een decennium krijgt bijvoorbeeld ook de Vekemanswijk in Neder-Over-Heembeek nieuwe kerstverlichting. Op het Bockstaelplein in Laken vindt dan weer een 'Spel der Illusies' plaats, waarbij bezoekers via interactie met sensoren op de grond zelf kunnen sturen wat er op het Huis van de Creatie wordt geprojecteerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie