| Het Brussel Jazz Festival vindt plaats op verschillende plekken in Brussel van 27 tot 29 mei.

Brussels Jazz Weekend eert Toots Thielemans

SB
© BRUZZ
27/05/2022
Updated: 27/05/2022 16.57u

Het Brussels Jazz Weekend gaat deze vrijdag van start. Het gratis festival strijkt al voor de zesde keer neer in Brussel en zet dit jaar Toots Thielemans in de schijnwerpers. De Brusselse jazzlegende zou dit jaar 100 jaar geworden zijn.

Jazz toegankelijk maken voor iedereen, dat is het doel van het Brussels Jazz Weekend. Vanaf vanavond vinden in Brussel meer dan tweehonderd gratis concerten plaats, en dat gedurende een volledig weekend. De concerten vinden plaats op vier Brusselse pleinen (Grote Markt, Sint-Katelijneplein, Kapellemarkt en Beursplein) en tal van indoorlocaties. Daarmee kan de zesde editie opnieuw in haar originele vorm doorgaan, na de alternatieve Balcony Edition van vorig jaar.

De programmatie op de Grote Markt is volledig gewijd aan Toots Thielemans en zal zo zijn muzikale nalatenschap in de kijker zetten. Ook de podcast van het Brussels Jazz Weekend, Jazziness, staat integraal in het teken van Toots’ muziek. Hier gaat jazzhistoricus en journalist Frederik Goossens op een toegankelijke en laagdrempelige manier in gesprek met jazz rookie Ellen Leemans.

Maar er is nog meer te beleven in het centrum. Zo lopen er zeven bands van The Brass Parade constant door de Brusselse straten en weerklinkt er jazz in heel wat feestgelegenheden en bars zoals Ancienne Belgique, Botanique, de Bonnefooi, Au Bassin, Walvis, Roskam of Archiduc.

Het Brussels Jazz Weekend trekt met haar programma ook naar de gemeenten buiten het centrum, zoals Etterbeek, Anderlecht, Sint-Pieters-Woluwe en Evere. Er zijn gegidste fietstochten langs de Marollen, de valleien van de Woluwe en de Maalbeek, met onderweg architecturale pareltjes. Op het Van Meyelplein in Etterbeek zijn er ook een reeks optredens en in Anderlecht wordt er door percussionisten zelfs jazz gespeeld op een boot.

De volledige line-up en locaties van de concerten, kan je hier terugvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , brussels jazz weekend , Festival , open air , indoor , Toots Thielemans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni