SLT MAY23 MUSIC Theon Cross
De Londense tubaspeler Theon Cross gaat zaterdag solo nu de band Sons of Kemet de handdoek in de ring heeft gegooid.

Brussels Jazz Weekend: van klassieke swing tot eigentijdse fusion

© BRUZZ
24/05/2023

Met het Gainsbourg-project van Brussels Jazz Orchestra, de Britse tuba-revelatie Theon Cross en de trio’s van Alex Koo, Casimir Liberski en Wajdi Riahi op de affiche, presenteert de zesde editie van het Brussels Jazz Weekend een dwarsdoorsnede van gevestigde namen en jong talent.

De grote namen staan als vanouds vooral op Grote Markt, de meer eigentijdse ensembles en het jonge talent aan de Beurs en de Kapellemarkt. Swing- en blues-adepten kunnen de benen strekken op het Sint-Katelijneplein. Aan het Oud Korenhuis, nieuw deze editie, spelen jazzcombo’s met studenten van het Vlaamse en Franstalige conservatorium.

Wil je niet afzakken naar het centrum? Geen nood, want de gemeentes Anderlecht, Etterbeek en Sint-Gillis doen respectievelijk met Jazz at the Canal en gratis minifestivals op het Van Meyelplein en in de Pianofabriek hun duit in het zakje. Net als de ruim vijftig cafés en indoorlocaties.

Met NABOU, Naima Joris, Schroothoop, Echoes of Zoo en Compro Oro verzoent de affiche grassroots- met kosmopolitische aspiraties

Op de openingsdag brengt BJO de Brusselse première van hun Gainsbourg-project. Na samen met vocalist David Linx het repertoire van Brel te hebben gevierd, gingen bandleider Frank Vaganée en co voor hun volgende uitstap richting chanson in zee met de Franse zangeres Camille Bertault. Die kwamen ze op het spoor via YouTube-filmpjes waarop ze al scattend haar troeven als jazzcat op tafel gooide. Ook een jazzorkest en een frontvrouw blijken uit de voeten te kunnen met de deuntjes van de verfomfaaide barpianist en misogyne crooner.

Elders doet Brusselaar Casimir Liberski iets met deuntjes van oude videogames, haalt Alex Koo na zijn solopianoplaat zijn trio met bassist Lennart Heyndels en drummer Dré Pallemaerts nog eens van stal en wordt het tijd dat u het solo-oeuvre van de Londense tubaspeler Theon Cross leert kennen, nu Sons of Kemet de handdoek in de ring heeft gegooid. Met pakweg NABOU, Naima Joris en Aka Moon op het hoofdpodium en Schroothoop, Echoes of Zoo en Compro Oro op andere openluchtpodia verzoent de affiche grassroots- met kosmopolitische aspiraties.

Brussels Jazz Weekend. 26 > 28/5

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie