Brussels PrideFestival start met backstage blik op dragwereld

© Zoë Magniette
| Fotografe Deborah Gigliotti poseert bij fototentoonstelling Backstages

Het Brusselse PrideFestival gaat zaterdag, met enige coronavertraging, van start. Fotografe Deborah Gigliotti opent in het RainbowHouse met intieme beelden van de Brusselse cabaret- en dragscene. “Backstage zie je de transformatie gebeuren. Ik vereeuwig één van de honderd identiteiten die personen kunnen hebben.”

Tussen 12 en 26 september organiseert RainbowHouse samen met verschillende LGBTQI+-verenigingen het PrideFestival. Dat betekent normaal gezien ook feest, met als grote afsluiter de Belgian Pride. Die gaat gezien de huidige gezondheidscrisis niet door, en de overige evenementen werden beperkt in omvang. Toch presenteren de deelnemende verenigingen opnieuw een mooi gevuld programma met 26 evenementen, met expo's, films en conferenties.

Backstages geeft zaterdag het startschot op de Kolenmarkt. Vijf jaar lang mocht fotografe Gigliotti foto’s maken van de wereld achter de performance. Ze klikte prachtige beelden bijeen in de coulissen van onder andere Chez Maman en Cabaret Mademoiselle, ook wel de vaste dragwaarde in Brussel genoemd. (Lees verder onder de fotogalerij)

Vertrouwensband

Voor Gigliotti zijn die vijf jaren werk voorbijgevlogen: “Als je bezig bent met je passie, dan maakt tijd niks uit.”

De Vlaams-Brabantse schoof haar carrière als manager in de verkoop opzij en trok met haar camera naar Chez Maman. Daar moest ze het eerst met een 'nee' stellen, maar uiteindelijk kreeg ze toch een voet in de drag- en cabaretwereld binnen.

Vertrouwen winnen was daarbij cruciaal. “Toen ik mijn eerste foto met een bang hart aan Maman liet zien riep die uit dat het een foto voor Vogue zou kunnen zijn.” De toon was gezet en de fotografe werd zelfs in Mamans woonkamer ontvangen.

Die vertrouwensband is nodig, want Gigliotti legt de intieme momenten van vlak voor de performance vast. “Als ik foto’s neem, vergeten mensen bijna dat ik er ben. Zo vereeuwig je échte momenten. Er zitten natuurlijk ook foto’s tussen waar de geportretteerden net heel bewust waren van de camera en daarmee speelden.”

Transformaties

Maar waarom fotografeert ze net die onbewaakte momenten voor de glitter en glamour van het optreden zelf? “Dan zie je de transformatie. Dat gaat niet van A naar B, maar heeft even tijd nodig. De mensen die ik heb gefotografeerd raken doordrongen van een personage dat ze aannemen.”

Voor Gigliotti is het duidelijk: een individu is divers. “Niemand kan mij zeggen dat ze één identiteit hebben en dat hun hele leven lang. Dat is onmogelijk. Met mijn fotografie probeer ik één kant te onthullen van de honderd verschillende identiteiten.”

Mensen die strijden voor hun rechten

De boodschap van de Pride draagt de fotografe in haar hart. Ze kan het niet verdragen dat er nog steeds mensen worden bedreigd omdat ze “buiten de norm” vallen. Voor haar zou iedereen de vrijheid moeten hebben om te zijn of te liefhebben wie die wil. “Het PrideFestival laat toe om die rechten op te eisen”, glimlacht Gigliotti. “Hoewel ik altijd al ben ondergedompeld in de LGBTQ-gemeenschap door mijn omgeving, heb ik tijdens het project nog veel bijgeleerd, zoals op vlak van taalgebruik. Als ik iets fout zei had ik het geluk dat mensen de tijd wilden nemen om mij uit te leggen wat je beter wel zegt en wat niet.”

Gigliotti lijkt vooral onder de indruk te zijn van iedereen waarmee ze in contact kwam tijdens het fotograferen. “Ik heb mensen ontmoet die echt strijden om te kunnen zijn wie ze willen zijn. Het is een geluk dat ik de kans krijg om zo’n getalenteerde artiesten, zoals Maman of Jean Biche, op dit festival te tonen.” Bij het zien van haar eerste foto, die dragartiest Jean Biche in Parijs laat zien, hield Gigliotti het niet droog.

Het PrideFestival loopt nog tot 26 september. Vanaf 9 november zijn er ook andere foto’s van Backstages in Escale du Nord in Anderlecht te zien en vanaf 25 november in Espace Delvaux in Watermaal-Bosvoorde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?