24 augustus 2021: de nieuwe voetgangers- en fietserspasserelle over het kanaal aan de Ninoofsepoort en het het Mima heeft een graffititekening met ecologische boodschap gekregen: "Niet alleen de paling keert terug naar de zee. Het kanaal is leven... Respe

Brusselse musea openen vanavond deuren voor wekelijkse Nocturnes

MVDH
13/04/2023

Voor de tweeëntwintigste editie van de Nocturnes gaan tussen 13 april en 18 mei opnieuw iedere donderdag zes Brusselse musea open van 17 tot 22 uur. Tijdens het evenement kunnen bezoekers, naast het ontdekken van een breed scala aan tentoonstellingen en collecties, ook genieten van exclusieve rondleidingen, artistieke workshops en de uitzonderlijke toegang tot de museumreserves.

Concreet worden tijdens het evenement de 37 deelnemende musea per wijk gegroepeerd zodat bezoekers makkelijk verschillende plaatsen op één avond kunnen combineren. Het seizoen wordt afgetrapt met een vernissage langs het kanaal op donderdag om 17 uur. Tijdens een geleide fietstocht kan je vervolgens de musea van de Kanaalwijk ontdekken, en afsluiten in het Molenbeekse MIMA dat met een bar en een concert op zijn binnenplaats voor een extra feestelijke toets zorgt.

In de loop van de komende vijf weken zal het ook onder meer mogelijk zijn een workshop “wild koken” te volgen in de medicinale plantentuin Paul Moens (20 april), de 1300 klokken gehuisvest in het Clockarium te gaan bewonderen (4 mei) of een lezing van erotische gedichten bij te wonen in het Museum voor Erotiek en Mythologie (20 april). Tussen de musea worden per wijk telkens ook begeleide wandelingen aangeboden.

Lage tarieven

Aflsluiten doen de Nocturnes op 18 mei, de Internationale Museumdag die dit jaar focust op de thema’s duurzaamheid en welzijn. Voor de gelegenheid zal het Huis van de Europese Geschiedenis een workshop textielupcycling aanbieden.

De musea van het Jubelpark presenteren dan weer hun unieke collecties en openen locaties die doorgaans gesloten zijn voor het publiek, zoals het Paviljoen van de Menselijke Drifen.

Met lage tarieven - een ticketje kost 5 euro per museum en 2,5 euro voor jongeren onder de 26 jaar - willen de Nocturnes een breed publiek aanspreken. Sommige musea zijn zelfs helemaal gratis, zoals het Centrum voor fotojournalistiek Geopolis en de Jean Massart tuin in Oudergem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , Brussels Museums Nocturnes , brusselse musea

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni