Bûûmdroegers planten vandaag hun Meyboom

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 9 augustus 2022

Naar jaarlijkse traditie vindt vandaag, op 9 augustus, de Meyboomplanting plaats. Zo’n 50 Bûûmdroegers velden deze ochtend een tien jaar oude beukenboom in het Ter Kamerenbos. Na een stoet per vrachtwagen door Schaarbeek en Sint-Joost, zou de boom om iets voor 16 uur worden geplant in centrum Brussel.

Vijftig mannen die een beuk kappen in het Ter Kamerenbos, die van zijn wortels ontdoen en dan per vrachtwagen via Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node naar centrum Brussel overbrengen om hem tot slot voor 17 uur te planten op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat. Dat is het scenario van de eeuwenoude jaarlijkse traditie van de Meyboomplanting op 9 augustus.

20220809_MEYBOOMPLANTING
© KVDP/BRUZZ
| Vroeger deed men het met een bijl, maar de Meyboom vellen anno 2022 gebeurt met een kettingzaag.

Al sinds 1308 vindt de Meyboomplanting jaarlijks plaats in het centrum van Brussel. Aan het evenement, dat georganiseerd wordt door de Gezellen van Sint-Laurentius, nemen verschillende groepen deel: de Bûûmdroegers die de honderden kilo’s zware beukenboom dragen, de Piepedroegers met hun reuzen, de Meyboomfanfare en de oorspronkelijke bewoners van de gesloopte Brusselse 'Basfondswijk'. En dat alles onder auspiciën van de Gardevils, die het hele gebeuren beveiligen.

Ook dit jaar wisten de Bûûmdroegers in alle vroegte een prachtexemplaar van een tien meter lange beuk te kappen in het Ter Kamerenbos. Tegen 15.50 uur moet de kolos van wel 600 kilo geplant zijn in de historische Basfondswijk, de wijk langs de Kruidtuinlaan die vandaag overschaduwd wordt door de Financietoren, maar ooit een ongure volkse buurt was.

Onderweg naar centrum Brussel houden de drinkgrage Bûûmdroegers halt in de gemeentehuizen, het lokaal van de boogschuttersgilde Sint-Sebastiaan in het Josaphatpark en in tal van cafés. Het gezelschap brengt hulde aan de verdwenen gezellen uit de Basfondswijk en aan de 'kinderen' van de wijk die voor het vaderland sneuvelden.

De traditie wil dat de boom geplant is voor 17 uur, anders gaat het voorrecht van de Meyboomplanting naar de Leuvenaars, iets wat in 722 jaar nooit voorviel. Daarna kan een avondvullend feest losbarsten in de wijk.

Overwinning op de Leuvenaars

Met dit volksfeest vieren de Brusselaars hun overwinning op de Leuvenaars in 1213. Volgens de legende zouden deze laatsten op een dag de Basfondswijk hebben willen innemen om er hun wetten en biertaks te kunnen opleggen. De koene Gezellen van Sint Laurentius wisten de Leuvense belagers echter te verdrijven en kregen als beloning van toenmalig hertog Jan van Brabant de het statuut van gilde en het recht om op 9 augustus de bekende Meyboom of Vreugdeboom te planten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?