Bûûmdroegers zijn geslaagd: Meyboom is geplant

JP , KVDP, LG, NL
© BRUZZ - Belga
09/08/2023
Updated: 09/08/2023 16.42u

De Gezellen van Sint-Laurentius hebben traditiegetrouw de 'Meyboom' geplant. De boom - gekapt in het Ter Kamerenbos - kwam na een optocht door Brussel op zijn eindbestemming in de Zandstraat aan. Hij werd geplant voor 17 uur, zoals de folkloristische traditie voorschrijft.

De Meyboom-planting is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot het jaar 1213. Volgens organisator Jan Brusten, voorzitter van de Gezellen van Sint-Laurentius, ontstond deze traditie na een ruzie tussen Leuvenaars en Brusselaars in een herberg in Brussel. De Brusselaars wonnen en als gevolg daarvan kregen de Gezellen van Sint-Laurentius het privilege om elk jaar op 9 augustus een Meyboom te planten.

Voor de 715de keer is woensdag de Meyboom geplant in Brussel, zoals de traditie voorschrijft. De Meyboom-optocht vond plaats op de vooravond van de naamdag van de heilige Sint-Laurentius van Rome op 10 augustus.

De optocht

Een veertigtal Bûûmdroegers had zich in de vroege uurtjes verzameld aan café Le Chaplin in de Zavelput in Brussel. Eerst kapten ze de Meyboom in het Ter Kamerenbos, waarna de zogenoemde 'Gardevils' en 'Bûûmdroegers' ermee door verschillende Brusselse gemeenten trokken.

De Bûûmdroegers droegen de boom naar de Grote Markt onder begeleiding van de Gezellen van Sint-Laurentius, de fanfare, de 'Reuzen en hun Poepedroegers', 'de ruiters van het Rad van Fortuin' en andere folkloristische groepen. Daar lieten ze hem rond 15 uur aan het publiek zien op de Grote Markt.

Daarna trok de optocht terug naar de Zandstraat in het centrum, waar de boom werd geplant.

Om 16.30 uur werd de boom tot slot op het kruispunt van de Zandstraat en de Broekstraat geplant. Die plaats is niet toevallig gekozen, want ter hoogte van de stadsomwalling in de Broekstraat versloegen de Brusselaars de Leuvenaars in 1213. Ook het tijdstip is geen toeval. Om 17.00 uur werd de stadsomwalling gesloten en kon de boom niet langer geplant worden.

Volgens Brusten is de Meyboom-planting "het laatste beetje Brusselse folklore". "Het is de 715e planting", zegt hij. "We moeten deze traditie koste wat kost in leven houden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni