Canadese lichtshows, raclette en après-ski: Winterpret gaat vandaag van start

© Belga
09/11/2023
Updated: 24/11/2023 10.28u

Winterpret gaat vandaag van start. De jaarlijkse kerstmarkt op en rond het Beursplein, het Sint-Katelijneplein, de Grote Markt, het Brouckèreplein en de Vismarkt loopt tot en met 31 december 2023.

De 23e editie van Winterpret/Plaisir D'hiver is elke dag toegankelijk vanaf 12 uur tot 22 uur. Het reuzenrad op de Vismarkt, de schaatsbaan op het Muntplein, de houten chalets met glühwein en raclette, de draaimolens en lichtshow maken ook deze editie deel uit van Winterpret. Een grote kerstboom, afkomstig uit Duffel, zal opnieuw de Grote Markt sieren.

Daarnaast kleuren ook nieuwigheden het programma van Winterpret 2023. Zo zullen de elf autochtone naties van Quebec als eregast een lichtshow verzorgen op de Grote Markt, naast heel wat andere voorstellingen gedurende het evenement. In een speciaal dorp op het Beursplein wacht de bezoekers een unieke ervaring in de 'shaputuan', een traditionele tent van de inheemse bevolking. De Canadezen investeren 650.000 euro in Winterpret, bericht Le Soir. "Wij zoeken altijd partners. Dat maakt deel uit van de financiering van Winterpret," aldus burgemeester Close


Rondleidingen op stadhuis en après-ski avonden

Verder is er ook een kunstinstallatie op de Kunstberg, worden er après-ski avonden georganiseerd op de schaatsbaan aan het Brouckèreplein en worden de festiviteiten voorzien van muziek en concerten.

Ook het Brusselse stadhuis opent de deuren en organiseert rondleidingen voor geïnteresseerden. Een ticket voor deze rondleiding kost 15 euro aan het normale tarief, 6 euro met korting voor studenten, personeel van de stad Brussel en OCMW-medewerkers.

Korting op treintickets naar Brussel

Er wordt aangeraden om naar Winterpret te komen met het openbaar vervoer en de trein. "Zelfs al woon je op het platteland, er worden voordelige tarieven voor parkeren aan de treinstations voorzien", aldus schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen). "Treintickets naar Brussel zijn gedurende Winterpret aan halve prijs."

Wie toch met de auto wil komen kan gebruikmaken van de overstapparking in bijvoorbeeld Anderlecht en Kraainem. Vervolgens kunnen bezoekers gemakkelijk naar het centrum via het openbaar vervoer. Shuttlebussen worden niet voorzien.

Ook het aanbod aan fietsstallingen werd verhoogd. "We gaan het aantal fietsparkings verdubbelen gedurende het evenement", aldus Dhondt. Schepen Dhondt raadt de Vlaamse pendelaars aan om "zeker op vrijdagen" gebruik te maken van een dagje telewerken.

"We verwachten heel veel volk. Wie toch in Brussel moet zijn, kan natuurlijk ook gebruikmaken van de overstapparkings", stelt Dhondt. "Maar mijn beste advies is toch om na het werk nog even te blijven en mee te genieten van Wintepret. Je kan hier een fijne avond beleven."

Er worden geen bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen om het evenement in goede banen te leiden, dit desondanks de context van de oorlog in het Midden-Oosten en de schietpartij in Brussel.

"Zoals steeds hebben we ook dit jaar veiligheidsteams die in de feestzone rondlopen. Dat verandert niets ten aanzien van andere jaren. We werken nauw samen met de politie en de diensten van de stad om de veiligheid te garanderen", zegt Adelaïde de Patoul, woordvoerster van Brussels Major Events vzw.

Op 31 december sluit Winterpret af. De kerstmarkt is tot dan open van 12 tot 22 uur, behalve op 24 en 31 december. Dan sluit ze om 18 uur.

Andere attracties en activiteiten in het kader van Winterpret lopen nog tot 7 januari. Het gaat onder meer om de schaatsbaan, maar ook de kerstboom en de klank- en lichtshow op de Grote Markt blijven volgend jaar nog een weekje staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Winterpret , programma Winterpret , Brussels Major Events , après-ski

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni