Cultuursector vraagt om aantal toeschouwers te bepalen in functie van capaciteit

© AB
| Lege zaal van de Ancienne Belgique.

De Vlaamse cultuursector wil dat het aantal toeschouwers voor cultuurevenementen in functie van de capaciteit van de locatie wordt vastgelegd. Dat meldt de 'crisiscel cultuur' maandag. De sector overlegt daarover dinsdagnamiddag met het kabinet van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

Momenteel zijn bij cultuurevenementen maximaal honderd bezoekers toegestaan bij activiteiten die binnen plaatsvinden. Outdoor ligt de grens op tweehonderd mensen. Maar de cultuursector noemt die limieten "niet werkbaar". Daarom wordt aan de minister gevraagd om de regeling te versoepelen, maar wel op een veilige manier.

Concreet wil de cultuursector dat het maximaal aantal toeschouwers voortaan bepaald wordt in functie van de plaats van het evenement. "Er is natuurlijk een groot verschil tussen honderd mensen in het Sportpaleis en honderd mensen in een kleine club," zegt muzikant Tom Kestens, in naam van de crisiscel cultuur. "We willen daarom dat er aan het kader aanpassingen worden aangebracht die bruikbaarder zijn voor ons. We hebben protocollen klaar die ons in staat stellen om 'coronaproof' in functie van de capaciteit te werken."

Kestens verzekert dat dit op een veilige manier kan gebeuren. "We zullen als sector nooit risico's nemen," klinkt het. "Er zijn momenteel nul corona-uitbraken in België terug te brengen tot culturele activiteiten. Dat heeft een reden." De vertegenwoordigers van de cultuursector hopen dat het onderwerp op de agenda wordt geplaatst van de volgende Nationale Veiligheidsraad, die donderdag plaatsvindt. Daarnaast zal tijdens het overleg van dinsdag onder meer gevraagd worden om de verlenging van steunmaatregelen.

In de crisiscel cultuur zitten onder andere het Live Sector Overleg, het Overleg Kunstenorganisaties (oKo) en de Artiestencoalitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?