| Ars Musica in 2018.

Festival Ars Musica brengt stemmen van over heel de wereld naar België

© Belga
13/10/2021

De 32ste editie van het festival Ars Musica is gewijd aan de stem. Vanaf 9 november tot en met juni 2022 wordt het programma onder de naam Vox" gevuld met een rijkdom van hedendaagse muziek. Uiteenlopende stemmen van over de hele wereld strijken neer in België.

"Gesproken, gezongen, gescandeerd, gefluisterd, geschreeuwd of gepreveld, de stem vormt de rode draad van deze 32ste editie. VOX brengt vocale tradities uit de hele wereld samen: Mongoolse boventoonzang, muziektheater uit Japan, majestueuze Ethiopische melopeeën of de joik, de oudste traditionele zangvorm van Europa", vertelt Bruno Letort, directeur van Ars Musica.

Na de gezondheidscrisis die ons lang weghield van cultuuroptredens wil het festival optreden als bruggenbouwer. De hedendaagse muziek wordt in de programmatie naar voren gebracht als "creatiemuziek". Ars Musica creëert samenwerkingen tussen orale en geschreven tradities of westerse en niet-westerse culturen, klinkt het.

Openingsavond in Bozar

De openingsavond in Bozar op 9 november is meteen een goed voorbeeld. Het Brussels Philharmonic gaat als symfonisch orkest in dialoog met Burkina Electric, de eerste groep uit Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, die elektronische muziek maakt. Een hoogtepunt is er op 15 januari wanneer de Amerikaanse componist Philip Glass in Bozar het TANA Quartet begeleidt. Dat wordt een wereldpremière, want het is de allereerste keer dat de Amerikaan speciaal iets schrijft voor een niet-Amerikaans strijkkwartet.

In de hoofdstad gaat Ars Musica langs in Bozar, Botanique, Théâtre de la Balsamine, Théâtre des Martyrs of de Hallen van Schaarbeek, maar er staan ook concerten gepland in onder andere Bergen, Charleroi en Namen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni