Els Moors (links) met haar voorgangster Laurence Vielle (rechts).

Festival voor Arabische poëzie ziet het licht

JP
© BRUZZ
18/10/2019

Dichter des Vaderlands Els Moors organiseert voor het eerst een festival voor Arabische poëzie. Het literaire evenement vindt plaats van 19 tot 21 maart in samenwerking met onder andere Bozar en Passa Porta. “Het Arabisch als taal wordt vaak gedemoniseerd.”

“Het doel van de Dichter des Vaderlands is verbinding zoeken,” zegt Moors. “Alleen zoek ik die niet alleen tussen Vlaanderen Wallonië, maar ook met de Arabische wereld.” Het festival gaat door het leven als 'Kalimafiesta', van het Arabische woord voor 'woord', 'kalima.”

Aan Belgische zijde hebben toekomstig dichter des vaderlands Carl Norac al toegezegd, net als Gioia Kayaga, een van de grote talenten van de Belgische slam scene en multimediaal artiest Jardin. Ook Mona Kareem uit New York zei toe, net als Salah Badis uit Algerije. Youssef Rakha, ten slotte, is geboren en getogen in Caïro. Hij is schrijft zijn gedichten en romans zowel in het Arabisch als het Engels.

De dichters gaan in het najaar al aan de slag met elkaars werk, dat ze zullen vertalen. Het resultaat zal worden gebundeld in een kleine publicatie die tijdens het festival aan de bezoekers wordt uitgedeeld.

Poëzie komt naar het publiek

Het pop-upfestival wil poëzie brengen waar ze niet wordt verwacht: op plekken mensen Arabisch als spreektaal gebruiken. “Het publiek komt niet naar de poëzie, maar poëzie gaat zelf naar het publiek.” De organisatoren denken daarom aan locaties zoals taxi’s, theehuizen, gemeenschapscentra, scholen, kappers, straten en pleinen. Verschillende culturele instellingen zeiden al een samenwerking toe, waaronder Passa Porta en Bozar.

“Arabisch als taal wordt vaak gedemoniseerd,” verklaart Moors de noodzaak voor het festival. “Dat terwijl het een hele mooie, rijke taal is.” Curator voor de Arabisch sprekende dichters is Youness Zarhouni. Hij is een Brusselse kunstenaar met een sterk netwerk en grote interesse in poëzie.

Nieuwe Dichter des Vaderlands

Het festival valt in dezelfde week als de Franstalige boekenbeurs, en eindigt tijdens Wereldpoëziedag op 21 maart, waar het thema dit jaar Marokko is. Moors hoopt dat het gaat lukken om er een tweejaarlijks festival van te maken, zoals eerder aangekondigd. Carl Norac volgt Els Moors op als Dichter des Vaderlands. “Hij heeft zin om het verder te zetten. We zullen zien of het lukt.”

Els Moors is de derde Dichter des Vaderlands. Ze nam de fakkel in januari 2018 over van de Franstalige Laurence Vielle. Ze bekleedt de functie in totaal twee jaar, tot Gedichtendag 2020. Tijdens die periode schrijft ze minstens zes gedichten over maatschappelijk relevante thema’s.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni