Horeca-uitbaters verdeeld over verplicht CST Winterpret

Woensdag besliste het overlegcomité om het Covid Safe Ticket uit te breiden naar publieke evenementen en private bijeenkomsten van meer dan vijftig personen binnen of honderd personen buiten. Ook bij Winterpret in Brussel zal dat het geval zijn. De reacties van de omringende horeca lopen uiteen.

De Brusselse kerstmarkt Winterpret kan dit jaar wel plaatsvinden en is volop in opbouw, maar een mondmasker en CST zijn verplicht. Schepen Delphine Houba (PS) gaf donderdag al mee dat de controle erop via armbandjes zal verlopen. 

Bij de horeca-uitbaters in de buurt zijn de meningen verdeeld. Zenéca Van Der Linden van Wasbar aan de Beurs kan niet goed inschatten wat het effect van het CST zal zijn. “Het is voor ons de eerste keer dat we de kerstmarkt meemaken, dus alles is nieuw.” Volgens haar zal het CST niet per se tot minder klanten leiden en kan het misschien zelfs positief zijn. “Wie hier binnen wil zitten, is ook verplicht om een CST te tonen. De kans is dus groot dat er minder klanten zullen komen die geen CST hebben.”

Zenéca Van Der Linden - Wasbar
© BRUZZ
| Zenéca Van Der Linden van Wasbar vindt een verplicht CST niet per se negatief.

Andere horeca-uitbaters rond de Beurs zien de situatie negatiever. “Het is al het tweede jaar dat de kerstmarkt niet normaal kan doorgaan,” klinkt het. “Dit zou hét moment van het jaar moeten zijn.” Velen vrezen dat er veel minder mensen zullen komen, en de omliggende horecazaken dus opnieuw financiële schade zullen oplopen.

“Nu is de kans groot dat er minder mensen zullen komen, want dat zien we ook met de verplichte CST,” zegt een van de uitbaters aan de Beurs. “Het is opnieuw een halve maatregel. Bovendien zullen mensen wellicht hun masker afdoen om iets te eten of te drinken. Als ze echt iets willen doen voor de volksgezondheid, moeten ze Winterpret gewoon annuleren. We zouden daar ook financiële schade mee oplopen, maar nu waarschijnlijk ook.”

Yassine Benosmane van koffiebar Woodpecker aan de Vismet begrijpt de reactie van veel horeca-uitbaters. “De regels zijn op den duur niet meer duidelijk. In Oostenrijk bijvoorbeeld is dat wel het geval. Gevaccineerden hebben weer alle vrijheid, anderen niet. Het zou simpeler zijn, mocht het bij ons ook zo duidelijk zijn.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?