Winterpret organiseert controle op CST met armbandjes

TRO
© BRUZZ
18/11/2021
Updated: 18/11/2021 18.34u

Bezoekers van de Brusselse kerstmarkt Winterpret zullen op verschillende punten hun Covid Safe Ticket kunnen scannen, in ruil voor een armbandje dat hen toegang geeft tot de kraampjes. Mondmaskers zullen verplicht zijn in heel de zone.

Met een Overlegcomité dat woensdagavond pas tot strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus besliste en een kerstmarkt die volgende week begint, was het dringen voor de gemeente Brussel om de nodige protocollen op te stellen. Hoewel nog niet helemaal gefinaliseerd, kan schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) nu wel al de grote lijnen van een zo coronaproof mogelijk Winterpret aankondigen.

"We zullen werken met een systeem van armbandjes", zegt ze. Op acht tot tien punten rondom Winterpret zullen bezoekers hun Covid Safe Ticket (CST) kunnen laten scannen. Wanneer alles in orde is, krijgen ze een armbandje. Iedere dag zal er een ander armbandje gebruikt worden. "Alleen daarmee kunnen ze dingen aankopen in de standjes van de kerstmarkt", zegt Houba.

'Onmogelijk kerstmarkt af te zetten'

De kerstmark wordt niet hermetisch afgesloten. "We moesten een onderscheid maken tussen bezoekers van de kerstmarkt en bewoners of mensen die in de zone werken. Het is onmogelijk om de volledige kerstmarkt af te zetten." Wat wel in de volledige zone van kracht zal zijn, is de mondmaskerplicht. "We zijn nog een kaart aan het maken, maar rondom de Grote Markt, de Beurs, het Centraal Station, Sint-Katelijne,... zal een mondmaskerplicht gelden", aldus Houba. "We zullen dat uiteraard goed aangeven met bordjes en andere markeringen."

Houba wil zich niet uitspreken over de vraag of horecazaken in zone ook de armbandjes kunnen gebruiken zodat zij niet opnieuw de CST's van die bezoekers moeten scannen. "Dat is niet mijn bevoegdheid", zegt ze. De volledige plannen moeten volgende week gefinaliseerd zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni