| Sven Jongen oogst zelf de groenten die gebruikt zullen worden op Brasserie Parkiet.

Koekelbergenaar stampt dagevenement ‘Brasserie Parkiet’ uit de grond

Sofie Beynaerts
© BRUZZ
25/05/2022

Op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, vindt Brasserie Parkiet plaats, een nieuw dagevenement met als kernwaarde ‘lokale gezelligheid onder elkaar’ in Koekelberg. “Het opzet is geslaagd als mensen wegwandelen en het gezellig vonden.”

Sven Jongen woont bijna drie jaar in Koekelberg. Anderhalve maand geleden kreeg hij het idee om iets te organiseren. “Maar wat? Geen idee!”

Jongen engageert zich al langer in de gemeente. Zo stak hij vorig jaar een handje toe bij Café Plazey in het Elisabethpark en neemt hij deel aan vergaderingen van gemeenschapscentrum De Platoo waar ze onder andere brainstormden over de toekomst van de Dapperenstraat, waar Brasserie Parkiet doorgaat.

Dapperenstraat

De locatie van het evenement is niet toevallig. Sinds 1 april is een deel van de Dapperenstraat afgesloten voor autoverkeer, en dat tot 31 augustus. Er werd een overeenkomst afgesloten tussen gemeente Koekelberg en De Platoo om de plaats om te toveren tot een laagdrempelige ontmoetingsruimte, waarbij burgers, verenigingen en organisaties werden betrokken.

Na deze tijdelijke inrichting, zal een definitieve invulling van de straat komen. Er komt ook een naamsverandering: van Dapperenstraat naar Zusters Brontëplein. Die verandering ligt in het verlengde van de vervrouwelijking van straatnamen en de openbare ruimte.

Duurzaam

“Ik ga helpen bij de opstart van Plazey (het zomerfestival in het Elisabethpark, dat dit jaar opnieuw doorgaat van 26 tot 28 augustus), en zo werd duidelijk dat ik het vooral tof vind om een soort dorpsgevoel te hebben. Daarnaast ben ik de laatste tijd wel bezig met duurzaamheid, wat ik dan ook in het event wilde steken.”

Het gratis dagevenement pakt meteen uit met een goedgevulde affiche: een bar, foodstands, een groentemarkt, (live)muziek, kinderanimatie, straattheater en een fietsenmaker.

Brasserie Parkiet affiche

| De affiche van Brasserie Parkiet

Jongen kreeg hiervoor steun van De Platoo. Het gemeenschapscentrum had origineel zelf een buurtfeest gepland op 20 mei, maar liet het samenvallen met Brasserie Parkiet. Het GC zorgt voor de kinderanimatie, het straattheater en een fietsenmaker.

Voor de eetstandjes zullen groenten van Seizoensmaak, ook te vinden op de duurzame boerenmarkt in Jette, gebruikt worden. “De boer van Seizoensmaak heeft altijd voedseloverschotten en vindt dat zelf heel erg jammer. De dag voor Brasserie Parkiet ga ik dan ook zelf de groenten oogsten die hij anders zou moeten weggooien. Dat is ook nieuw voor mij. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe een bloemkool geoogst wordt, heeft dat wortels, moet je dat afknippen?” (lacht) Ook voor de groentenmarkt wordt samengewerkt met Seizoensmaak.

"Ik vind het vooral tof om een soort dorpsgevoel te hebben”

Sven Jongen, oprichter Brasserie Parkiet

Interessant experiment

“Ik heb geen idee hoeveel volk er op Brasserie Parkiet zal afkomen en dus hoeveel eten en drinken we moeten voorzien. Maar dat komt wel goed”, lacht Jongen.

De vraagtekens die komen kijken bij de eerste editie van een evenement, schrikken Jongen niet af. In tegendeel, ook qua betaling gaat hij gebruikmaken van een ‘interessant experiment’, zoals hij het zelf noemt. “Als mensen bijvoorbeeld twee biertjes en drie wijntjes komen halen, vragen wij om te geven wat zij vinden dat het waard is. Voor sommige mensen is drie euro veel, voor anderen niet. Zo is het evenement toegankelijk voor iedereen.”

Alles wat Jongen voorziet voor Brasserie Parkiet, komt uit eigen zak. “Het geld dat ik er nu zelf insteek, is eigenlijk bijzaak. Wat belangrijk is, is dat mensen samenkomen en dat het een toffe, gezellige namiddag wordt”, zegt Jongen. De opbrengst van het evenement gaat naar Bûûmplanters, een organisatie die Brussel en omstreken wil vergroenen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni