Koning Filip en koningin Mathilde openen zomertentoonstellingen in Paleis

© Belga
| Koningin Mathilde, prins Filip en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) hebben de zomertentoonstellingen in het Paleis geopend.

Koning Filip en koningin Mathilde hebben woensdag de zomertentoonstellingen rond wetenschap en cultuur in het Koninklijk Paleis voorgesteld. Ze deden dat samen met Thomas Dermine (PS), staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid. Het publiek kan de tentoonstellingen gratis bezoeken, maar moet wel uiterlijk de dag voor het bezoek reserveren. De bezoeken kunnen plaatsvinden van zaterdag 23 juli tot en met zondag 28 augustus.

Elk jaar vinden de zomertentoonstellingen, die draaien rond wetenschap en cultuur, plaats in het Koninklijk Paleis. De bedoeling daarvan is om het federaal patrimonium open te stellen voor het grote publiek. De voorbij twee jaar konden de zomertentoonstellingen wegens de coronacrisis niet doorgaan. Dit jaar worden er drie tijdelijke tentoonstellingen aangeboden.

De eerste, die de naam "Onze toekomst veiligstellen" kreeg, wil aantonen dat wetenschap en kunst essentieel zijn voor de toekomst van onze planeet. Zo komen onder meer een aantal emblematische projecten van het Belgische Wetenschapsbeleid aan bod, zoals de missies naar Antarctica en modellen van het onderzoeksschip Belgica.

Staatssecretaris Dermine verwees ook naar het toekomstige kenniscentrum voor het klimaat dat in Ukkel zal worden geopend en naar de investering in het onderzoeksschip Belgica, "dat vandaag het modernste Europese schip is op het gebied van oceanografisch onderzoek". "Daar zullen belangrijke onderzoekprogramma's worden uitgevoerd over de gevolgen van de opwarming van de aarde voor het mariene milieu", verklaarde hij. Het model van het schip, dat eind juni door prinses Elisabeth werd ingehuldigd, is te zien in het Koninklijk Paleis.

"Het federale wetenschapsbeleid bevat een aantal echte juweeltjes", aldus Dermine. "In het verleden werden ze wat verwaarloosd maar de regering wil deze instellingen weer in de kijker zetten."

Legoblokken

Voor de expo "Boudewijn, Koning zijn" heeft de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed de regeerperiode van koning Boudewijn opnieuw geschetst aan de hand van de belangrijkste gebeurtenissen en van nooit eerder tentoongestelde beelden, archieven en voorwerpen.

In een andere zaal worden dan weer de reizen en bezoeken van koning Filip in 2021 en 2022 getoond.

Ten slotte is er de tentoonstelling "Val als een blok voor wetenschap", die een artistieke dimensie geeft aan het bouwen met legoblokken.

Het Koninklijk Paleis zal deze zomer elke dag behalve maandag open zijn van 10.30 uur tot 17 uur. De laatste inschrijvingen zijn tussen 15.30 uur en 15.50 uur.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?