'Maatregelen van steeds dwazer terug naar dwaas'

Lara Decrae
© BRUZZ
20/08/2020
Ook in:
nl fr

De Nationale Veiligheidsraad heeft vanmiddag het maximaal aantal aanwezigen bij evenementen opgetrokken van 100 personen naar 200 binnenshuis en van 200 naar 400 personen in openlucht. Een verdubbeling dus, maar nog steeds een absolute maatregel voor alle zalen en organisaties. Uitzonderingen op de regel kunnen worden aangevraagd op lokaal niveau, wanneer kan worden aangetoond dat er voldoende plaats is in de zaal om de sociale afstand te bewaren. "De absolute maatregel is onnozel, we kunnen met een hogere capaciteit wel veilig te werk gaan,' klinkt het bij artistiek leider van de KVS, Michael De Cock.

Op maandag 17 augustus riep de crisiscel voor de cultuursector al op om het aantal toeschouwers te bepalen in functie van de capaciteit van de zaal. "Minister Jan Jambon bevestigde dat onze sector coronaproof kan werken en nu verwachten wij ook dat hij ons verdedigt," zei Tom Kestens, woordvoerder van de crisiscel woensdag nog. "Die vraag is jammer genoeg nog steeds niet beantwoord," vertelt De Cock. "We vroegen eigenlijk voor een eenheid van commando, maar nu moeten uitzonderingen nog altijd lokaal worden aangevraagd,' legt hij uit. "Dat is vreemd want de virologen gaan akkoord dat onze sector heel veilig te werk kan gaan, maar de maatregelen voor cultuur zijn van dwaas via steeds dwazer terug naar dwaas gegaan."

De evenementen- en cultuursector snakt naar perspectief en meer zekerheid over de toekomst: "Het is voor ons belangrijk dat het publiek ook weet dat het veilig is en dat laten deze beslissingen niet uitschijnen," aldus De Cock. "Momenteel wordt er nog bekeken of er met een sociale afstand van één meter en mondmaskers kan gewerkt worden," vertelt hij. "Die toelating is essentieel voor KVS want dan zouden we aan een veel hogere capaciteit kunnen draaien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Events & Festivals, evenementensector, cultuursector, nationale veiligheidsraad, KVS, Michaël De Cock

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie