‘Niet doen’ versus ‘redelijk’: experts verdeeld over Winterpret

KH
© BRUZZ
09/11/2021

Is het een goed idee om twee miljoen bezoekers naar Winterpret te lokken als we volop in een vierde coronagolf zitten? Experts zijn verdeeld. "Zo'n groot evenement betekent ook veel meer mensen op het openbaar vervoer."

Het Brusselse stadsbestuur stelde deze dinsdag de 20ste editie van Winterpret voor, die moet plaatsvinden van november tot januari. Op de drukst bezochtste plaatsen, zoals de kerstmarkt in het centrum, zal het marktprotocol worden toegepast, met maskerplicht. Een Covid Safe Ticket is enkel verplicht op de ijspistes.

Het evenement dat onder meer de grote kerstmarkt omvat, lokte de vorige editie ruim 2 miljoen bezoekers. Is dat een goed idee op een moment dat we volop in een vierde besmettingsgolf zitten?

“Als ik mocht kiezen zou ik het niet laten plaatsvinden,” zegt biostatisticus Geert Molenberghs. “Twee miljoen mensen is erg veel volk en internationaal behoren we nog altijd tot de slechtste leerlingen van de klas als het op besmettingen aankomt. Je mag ook niet vergeten dat de risico’s zich niet enkel op de kerstmarkt zelf bevinden, die buiten is. Net zoals bij andere grote evenementen komen dan ook veel meer mensen samen op het openbaar vervoer.”

"Als Winterpret toch plaatsvindt, combineer je beter mondmaskers én het Covid Safe Ticket"

Geert Molenberghs (KUL)

Biostatisticus Geert Molenberghs ( (KU Leuven/UHasselt)

Als een evenement van de omvang van Winterpret wél doorgaat, ziet Molenberghs liefst twee in plaats van één verdedigingslijn. “Mondmaskers én een CST is dan toch wel een heel stuk veiliger, al begrijp ik dat je die grote zone moeilijk helemaal kan afsluiten voor een CST-controle.”

De biostatisticus herinnert eraan dat buitenevenementen recent ook nog tot grote opflakkeringen leidden. “Denk aan de Druivenfeesten in Hoeilaart, waarna de incidentie er naar 3.000 per 100.000 inwoners is doorgestegen.”

Ook in het buitenland

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) is milder. “De Brusselse cijfers zijn momenteel de beste van het land. Bovendien is dit evenement buiten, dat scheelt toch echt wel qua risico. Al bij al lijkt de formule van Winterpret me redelijk.”

Devroey wijst erop dat ook andere steden in het buitenland wellicht hun kerstmarkten zullen laten doorgaan. “Je moet mensen die gevaccineerd zijn ook voldoende vrijheid gunnen, al zullen hier ook niet-gevaccineerden kunnen komen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni