Winterpret breidt uit naar Ter Kamerenbos

Winterpret
© Kevin Van den Panhuyzen
| De man brak in tijdens de nacht van maandag op dinsdag.
© Kevin Van den Panhuyzen
| De man brak in tijdens de nacht van maandag op dinsdag.

De twintigste editie van Winterpret trekt onder meer naar het Ter Kamerenbos, met een tweede ijspiste en een lichtparcours. Het evenement, waarop de trein centraal staat, start op 26 november. Tenminste, als de coronacijfers het toelaten. Het mondmasker zal verplicht zijn op de kerstmarkt.

Het was met grote tegenzin dat de Stad Brussel de vorige editie van Winterpret moest annuleren. De kerstmarkt en alles wat errond hangt, is dan ook van groot economisch belang voor de Brusselse handel en horeca.

Ondanks de – nationaal - stijgende coronacijfers wil de Stad Winterpret dan ook laten plaatsvinden dit jaar. Het evenement start op 26 november en duurt tot 2 januari.

Winterpret beperkt zich deze editie niet tot het centrum van de stad, maar trekt ook naar de Europese wijk, Laken, Neder-Over-Heembeek, de Marollen en het Ter Kamerenbos.

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

In het Ter Kamerenbos wordt een tweede ijspiste ingericht, naast de eerste die nog steeds op het de Brouckèreplein blijft. Daarnaast komt er ook een carroussel, een lichtparcours en een sleepiste. “We wilden het potentieel van die plek tonen,” zegt burgemeester Philippe Close (PS). Het stadsbestuur maakte een groot deel van het bos vorig jaar autovrij.

Op de beide ijspistes zal het Covid Safe Ticket verplicht zijn. Om gewoon op de kerstmarkt rond te lopen geldt het marktprotocol en is het CST dan ook niet verplicht. Een mondmasker zal er wel verplicht zijn. “We zullen het masker vooral opleggen waar er grote concentraties van mensen zijn,” zegt burgemeester Close. “We hopen daarbij ook op de medewerking van de bezoekers, als er zoveel mensen samenkomen kan je niet alles controleren.”

“In tegenstelling tot andere Europese steden is onze kerstmarkt veel uitgestrekter, waardoor de bezoekers beter verspreid raken en er minder risico op besmetting is,” zegt Close.

De Stad houdt ook nog een slag om de arm. "We willen het evenement laten plaatsvinden, maar alles hangt natuurlijk af van de coronacijfers," weet de burgemeester.

Het stadsbestuur hoopt vooral op binnenlandse bezoekers en bezoekers uit de buurlanden.

Geen gastland

Er is dit jaar geen gastland op Winterpret, maar wel een centraal thema: de trein, die ook centraal staat op Europalia dit jaar. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is er een gratis expo over het thema en Train World is partner van Winterpret.

De Stad neemt ook een aantal maatregelen om bezoekers aan te moedigen om met het openbaar vervoer of de fiets naar Winterpret te komen, legde mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen) uit. Wie toch met de wagen komt kan in het weekend gratis parkeren aan onder meer Ceria.

Er komen ook drie verschillende baby corners. Onder meer in het stadhuis zullen bezoekers luiers kunnen verversen of zuigelingen de borst geven.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?