Winterpret 6 2019
© KVDP-BRUZZ | Winterpret 2019.

Stad annuleert Winterpret maar behoudt lichtfestival

ZM
© BRUZZ
03/11/2020

Stad Brussel heeft vandaag aangekondigd dat de twintigste editie van Winterpret dit jaar niet zal doorgaan. Twee weken geleden had het Crisiscentrum al voorspeld dat Winterpret niet zou kunnen doorgaan door corona, maar de officiële beslissing bleef nog even uit. Het lichtfestival Brussels By Lights zal wel nog kunnen doorgaan.

“Hoewel de Stad Brussel zich bewust is van de aanzienlijke economische impact van deze beslissing, heeft zij geen andere keuze dan de grootste kerstmarkt van België te annuleren om de verspreiding van de Covid-19-pandemie te beperken”, zo staat te lezen in het persbericht van de schepenen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen en van Economische Zaken.

Hoewel de beslissing gezien de huidige coronamaatregelen onvermijdelijk was, leek burgemeester Philippe Close (PS) in september nog te willen vechten voor de jaarlijkse kerstmarkt. Nu Winterpret officieel is geannuleerd, wilt het stadsbestuur wel de feestelijke kerstverlichting nog behouden. “De mogelijkheden om samen te komen zijn beperkt, maar tijdens deze ongekende gezondheidscrisis is het belangrijker dan ooit om ons omringd te voelen, te kunnen glimlachen, ons te verwonderen. De Stad heeft daarom besloten om de feestverlichting van de Grote Markt en vele andere verkeersassen, straten en pleinen te behouden."

Kerstboom op de Grote Markt

Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) legt uit dat de achtste editie van het lichtfestival Brussels By Lights zal bestaan uit 142 verlichte winkelstraten, “om de verhoopte heropening van de winkels voor het einde van het jaar te ondersteunen.”

Verder zal ook de traditioneel feestelijk versierde kerstboom vanaf eind november op de Grote Markt prijken, naast de levensgrote kerststal en is er een klank- en lichtshow die de gebouwen die op de Werelderfgoedlijst staan in de verf moet zetten.

"Hoewel ieders gezondheid natuurlijk de absolute prioriteit blijft, lijkt het me essentieel om de magie van de feestdagen toch enigszins te behouden", zegt Delphine Houba, schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen. "Of het nu is met de majestueuze dennenboom, die zoals elk jaar een prominente plaats zal innemen op de Grote Markt, of via de feestverlichting in onze straten, met sfeervolle decoratie willen we alle Brusselaars bedanken voor hun inspanningen."

Standhouder: 'Dit was te verwachten'

Voor Patrick De Corte, de voorzitter van de vereniging van Brusselse foorkramers en jaarlijkse standhouder op Winterpret, is de beslissing van de Stad Brussel geen verrassing. "Ik had nog een laatste sprankeltje hoop, maar dit had ik wel verwacht", reageert De Corte.

Hij toont begrip voor de beslissing. "Hoe kan je een kerstmarkt met drank en eten organiseren in december wanneer de horeca dicht blijft tot minstens 13 december?", aldus De Corte nog. "Ik hoop dat de evenementen in 2021 wel zullen kunnen doorgaan, maar als ik de voorspellingen over de pandemie zie, houd ik mijn hart vast."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Events & Festivals, Winterpret, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie