Organisatoren Brusselse zomerevenementen tasten in het duister

© Eric Danhier
| Thirthy Seconds to Mars op het Brussels Summer Festival in 2018.

Bij heel wat Brusselse evenementen bestaat nog onduidelijkheid over de plannen voor de komende zomer. Het Overlegcomité heeft nog geen richtlijnen uitgevaardigd waar de organisatoren zich naar kunnen richten. Voor de evenementensector zit er dan ook niets anders op dan afwachten. "We gaan sowieso iets doen, maar we weten nog niet hoe of wat."

Begin april besliste de organisatie van Couleur Café voor het tweede jaar op rij geen groot en meerdaags festival op poten te zetten. Couleur Café denkt na over een kleinschaliger alternatief, maar daar is nog weinig over bekend. Over de hele lijn is er nog veel onduidelijkheid over hoe de Brusselse zomer er straks zal uitzien. Van alle andere bekende Brusselse zomerevenementen is er geen enkel met een duidelijk plan dat inspeelt op de 'nieuwe werkelijkheid'. Voor een groot stuk heeft dat ook te maken met het gebrek aan richtlijnen die verder reiken dan de komende dagen of weken. De ambitie om iets op poten zetten is groot, zeker na een jaar zonder festivals. Machteloos toekijken is geen optie. "We willen sowieso iets doen voor Boterhammen in het Park en Feeërieën", vertelt Jens Van den Wyngaert, persverantwoordelijke van de Ancienne Belgique. "Maar we weten dus nog niet met welke maatregelen we rekening moeten houden."

Plan B

Bij Hello Summer, dat vorig jaar wel een editie organiseerde, is er nog steeds geen duidelijkheid over hoe het dit jaar zal verlopen. Ook bij de organisatoren van de Ommegang weten ze nog niet waar ze aan toe zijn. Toch wachten ze bij de organisatie van de jaarlijkse stoet niet op antwoord van de gemeente en werken ze alvast aan een plan B, voor het geval de maatregelen nog te streng zijn.

Ook bij de Zuidfoor hopen ze dit keer op een zorgeloze zomer, al heerst er veel wantrouwen nadat hun kermis vorig jaar op het laatste moment toch werd afgelast. "Normaal gezien kunnen wij gewoon de Zuidfoor organiseren, maar dat zeiden ze vorig jaar ook", aldus foorkramer Patrick De Corte. Over een eventueel plan B is hij niet te spreken. "De Zuidfoor gaat door of niet."

Zomerbars

De zomerbars of 'guinguettes' zullen volgens plan in mei openen. Indien de maatregelen dat niet toelaten, zal er een 'take away'-optie voorzien worden. De zomerbar die het eerst opengaat is die in het Park van Laken. Daar worden op 1 mei in principe de eerste hapjes en drankjes geserveerd.

Zuidfoor Foire du Midi kermis schietkraam foorkramers
© PhotoNews
| Patrick De Corte: "De Zuidfoor gaat door of niet, er is geen plan B."
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?