Organisatoren van Gordelweek blij met opkomst

© Gordelfestival
| De Gordelklassieker - een fietstocht van ruim 100 kilometer doorheen de Vlaamse rand - werd gereden in kleine pelotons.

Omwille van de coronacrisis vond de Gordel dit jaar niet plaats op een festivaldag, maar werd het evenement vervangen door een Gordelweek. Dat coronaproof alternatief lokte 4.000 deelnemers. "We zijn erg blij met de uiteindelijke opkomst van de Gordelweek", zegt Jo Van Vaerenbergh van vzw De Rand, de organisatie achter het jaarlijkse Gordelfestival.

Door de huidige coronacrisis werd het Gordelfestival omgevormd tot een Gordelweek: deelnemers konden gedurende de hele voorbije week verschillende parcours fietsen of wandelen in Huizingen, Vilvoorde of Overijse. "Het was een uitdaging", geeft Jo Van Vaerenbergh eerlijk toe. "Maar we zijn uiteindelijk erg blij met het totaalresultaat."

Zo'n 4.000 deelnemers deden mee aan de Gordelweek. Tegenover vorig jaar, toen er 28.000 deelnemers waren, is het natuurlijk een groot verschil. "Maar dat hadden we verwacht", zegt Van Vaerenbergh. "Dat komt onder meer omdat de randanimatie en de podiumactiviteiten niet zijn kunnen doorgaan."

5 hectare bomen

Daarnaast hebben ook 85.000 mensen zich aangemeld op de 100 kilometer challenge van Strava. "Natuurlijk heeft niet iedereen dat voltooid, maar zo hebben we wel de sympathie en begrip van de mensen gevoeld", aldus Van Vaerenbergh. Voor elke deelnemer die zich via een QR-code registreert, plant Natuur en Bos bovendien een boom in de Vlaamse Rand. "Met een beetje geluk zouden we daarmee toch 5 à 6 hectares bomen kunnen planten."

Volgend jaar hoopt Van Vaerenbergh terug te keren naar het oorspronkelijke concept van het Gordelfestival. "Maar de creatieve zaken die we dit jaar hebben uitgeprobeerd, zoals de QR-codes, willen we zeker meenemen naar de volgende editie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?