Pixel Museum brengt de geschiedenis van de videogames naar Brussel

© Pixel Museum

In het Pixel Museum op de site van Tour & Taxis in Brussel kunnen bezoekers voortaan terecht om een indrukwekkende collectie van historische videogames te aanschouwen en tegelijkertijd een vijftigtal videogames uit te testen. Het nieuwe museum behoort tot de zeven videogamesmusea in de hele wereld.

De collectie van het Pixel Museum bestaat uit meer dan 250 spelletjes, waarvan sommige nooit in Europa zijn uitgebracht, en nog eens ruim 2.000 items die de geschiedenis van gaming en merchandising schetsen. De eerste gameconsole, de Odyssey van Magnavox is er te bezichtigen, maar je leert er ook hoe concurrenten als Nintendo en Atari elkaar bestookten met nieuwigheden, hoe het idee van de Game Boy ontstond of hoe de immens populaire consoles vaak gekloond werden door andere bedrijven. Het Pixel Museum is ook interactief, want de liefhebbers kunnen - coronaproof - hun vingervlugheid testen op meer dan 50 consoles en speelautomaten, met oude én nieuwe games.

Even opvallend is dat het Pixel Museum bestaat uit één uitgebreide collectie die de directeur van het museum, Jérôme Hatton, in dertig jaar helemaal op zijn eentje verzamelde. Dankzij de 20.000 items die hij in zijn verzameling heeft, kan het museum regelmatig vernieuwd worden. "Ik heb altijd het gevoel dat videospelletjes slecht uitgelegd worden aan de mensen. Wij proberen hier een duidelijk te beeld te geven van wat een videogame is", vertelt Hatton.

Momenteel is het videogamesmuseum gehuisvest in het oude douanehuis, maar in 2021 krijgt het een vast onderkomen in The Sheds van Tour & Taxis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?