| CORE Festival in het Ossegempark.

Populaire Brusselse festivals verhogen ticketprijzen: ‘Minimum voor extreme kosten’

JDK
© BRUZZ
23/01/2023

Heel wat festivals verhogen in 2023 hun ticketprijzen. In Brussel lijken vooral de bekendste festivals die trend te volgen. Zo voelen onder meer Couleur Café en het CORE Festival zich genoodzaakt om de hogere energieprijzen, personeels- en materiaalkosten door te rekenen aan de muziekliefhebber. De meeste kleinere festivals kiezen ervoor om dat niet te doen.

In nasleep van de coronacrisis en door de aanhoudende oorlog in Oekraïne blijft het leven veel duurder worden. Ook festivalorganisatoren voelen de hogere kosten. Om die reden hebben ook zij geen andere oplossing dan de ticketprijzen verhogen. CORE Festival verhoogt de prijzen met zeven euro voor een dagticket en twaalf euro voor een combiticket. “Dat is volledig marktconform”, legt de woordvoerder van het festival uit.

"We zijn ervan overtuigd dat het publiek waar krijgt voor zijn geld"

CORE Festival

“Het publiek lijkt dat ook te begrijpen, want de ticketverkoop verloopt even vlot als vorig jaar.” Momenteel heeft de organisatie nog geen zicht op het feit of ook de drank- en voedingsprijzen zullen stijgen. “Maar we zijn ervan overtuigd dat het publiek waar krijgt voor zijn geld, met vijf verschillende podia en heel wat internationale artiesten.”

Vooral populaire festivals

Toch zijn het vooral de grotere, meer populaire festivals waarvan de ticketprijzen naar omhoog gaan. "Een minimumverhoging om de extreme kosten te dekken", klinkt het. Zo kost een combiticket voor Couleur Café ondertussen 110 euro, waar dat vorig jaar nog 95 euro was. "We verkochten wel dubbel zoveel early bird-tickets aan de prijzen van 2022," aldus de festivalorganisator. "Onze prijzen bleven daarnaast al vijf jaar ongewijzigd."

Hetzelfde geldt voor Horst Arts and Music Festival in Vilvoorde. Waar een dagticket 54 euro kost en een weekend ticket 129 euro. Beide gestegen met tien euro. Ook Paradise City kan op steeds meer Brusselse aanwezigen rekenen. Het festival in het Vlaams-Brabantse Perk verhoogt enkel de prijs van zaterdagticket en combiticket op het laatste verkoopmoment. “Eigenlijk rekenen we de hogere productiekosten zo goed als niet door."

De Ancienne Belgique kondigde vorig week nog een nieuwe editie aan van hun BRDCST festival. AB volgt niet de trend die zich in bijna heel het land voordoet. De prijzen blijven met 23 euro voor een dag en 50 euro voor het hele weekend hetzelfde. In vergelijking met 2019, voor de coronacrisis, waren die tickets vorig jaar eigenlijk al 10 euro goedkoper geworden.

7 20220625 COULEUR CAFE DAG 2

| Een regenachtige tweede dag op Couleur Café 2022.

Uitzondering bevestigt de regel

En zoals het bekende gezegde, is er altijd die ene uitzondering. XRDS Festival, georganiseerd door de geplaagde Fuse, gaat door en verlaagt zelfs zijn prijzen. Het heeft daar enkele eenvoudige redenen voor. “Wij merken dat de Brusselaar zeer prijsgevoelig is”, aldus Steven Van Belle, creatief directeur.

Voor de eerste editie in 2022 betaalden technoliefhebbers nog tussen 35 en 49 euro voor een dagticket (in verschillende waves), in 2023 variëren de prijzen van 31 tot 41 euro. Zeker in de laatste verkoopsgolf een aanzienlijk verschil. De prijzen van een combiticket dalen met om en bij de twintig euro.

Organisator Fuse wil dat mensen het jonge festival leren kennen en daarom leggen ze de financiële drempel zo laag mogelijk. “Het is een vrij nieuw festival en hogere prijzen zouden de Brusselaar afschrikken, we hopen hiermee op een natuurlijke manier te groeien tot een gevestigde naam in de festivalwereld.”

Couleur Café 2023

Op 23, 24 en 25 juni neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Events & Festivals, Couleur Café 2023, core festival, Couleur Café, brusselse festivals, Paradise City, BRDCST, XRDS , ticketprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni