| Premier De Croo en staatssecretaris Bertrand bezoeken Brusselse jongeren in Capital vzw voor iftar

Premier De Croo en staatssecretaris Bertrand bezoeken Capital vzw voor iftar

© Belga
18/04/2023

Premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (beiden Open VLD) bezochten maandagavond een iftar in Capital vzw in Brussel. Daarmee willen ze de kloof met de moslimgemeenschap dichten en meer te weten komen over de religieuze beleving van de jongeren bij Capital vzw, een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van jonge Brusselaars.

Door in gesprek te treden met Brusselse jongeren met een moslimachtergrond wil de premier een debat voeren over identiteit en ondernemerschap in ons land. "Ik ben heel dankbaar om hier aanwezig te zijn", aldus De Croo. "Ons land heeft enorm veel potentieel, maar we behalen het niet altijd. Wat Capital vzw doet vind ik fenomenaal", zei De Croo voor aanvang van de iftar. "Ik heb een beetje honger, maar ik heb vooral honger naar jullie ideeën."

Ook staatssecretaris Bertrand is dankbaar voor de uitnodiging en toonde heel wat interesse voor de jeugd uit Brussel. "Wat jullie allemaal doen, vind ik extraordinair. Ik ben zelf van Brussel en ik weet dat er heel wat talent te vinden is in de stad", verklaarde Bertrand. "Jullie zijn altijd welkom om eens een TikTok te komen maken op het kabinet."

Hassan Al Hilou, initiatiefnemer van Capital vzw, dankte de premier en staatssecretaris voor het bezoek. "Het feit dat zij hier aanwezig zijn, is een erkenning van de meerlagige identiteit van ons land. Capital vzw is één van de drijvende krachten van de kenniseconomie in een land met een meerlagige identiteit."

De jongeren die mee aan tafel schoven zijn met diverse zaken bezig. Zo zijn er startende ondernemers, TikTok'ers, studenten en meer. Ze willen later bijna allemaal een eigen onderneming oprichten, een initiatief dat zowel de staatssecretaris als de premier bewonderen en toejuichen.

De iftar, de maaltijd die gedurende de ramadan na zonsondergang genuttigd wordt, werd ingeluid door Souleymane Bea en zijn Adhaan, traditionele zang aan het begin van de iftar. Vervolgens at men een dadel en soep en werd het traditionele Arabische buffet opgediend.

Na afloop van de iftar en het gesprek tussen de genodigden, werd er nog de traditionele thee gedronken. Er was ook nog tijd voor een groepsfoto.

Na afloop liet premier De Croo vallen dat hij "het heel belangrijk vond om aanwezig te zijn bij deze groep jongeren. Een iftar is een evenement waar men solidair is, met elkaar eet en vooral naar elkaar luistert. Ik vind het heel belangrijk dit te doen met jongeren uit Brussel, een stad die diversiteit ademt en meertalig is. Deze jongeren willen het verschil maken."

De premier zou er zelf ook veel uit geleerd hebben. "De vraag is wat identiteit is. Het is vooral een breed begrip dat we zelf willen blijven definiëren, niemand houdt ervan als de identiteit wordt vastgelegd door anderen. Het is ook knap van deze jongeren dat ze durven ondernemen, organisaties als Capital doen dat op een andere, toegankelijke en inspirerende manier."

Ook staatssecretaris Bertrand is tevreden over de avond. "Het was een zeer gezellige avond, maar ook een moment van discussie met de jeugd van Brussel. We hebben gesproken over dromen, angsten en hoop. Een heel mooi moment van discussie en uitwisseling", aldus Bertrand. "Ik heb bijzonder veel talent gezien en ben onder de indruk van hun parcours. Voor hen was het niet altijd gemakkelijk, maar dat geeft deze jongeren extra motivatie en kracht."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni