Toeristen nemen een selfie bij het Atomium

| Toeristen nemen een selfie bij het Atomium. (archief)

Recordjaar voor Atomium met 840.000 bezoekers: ‘Brusselaars zijn grootste fan’

RV
© BRUZZ
08/01/2024

2023 was een recordjaar voor het Atomium met 840.325 bezoekers. Bovendien werd in begin december de tien miljoenste bezoeker gevierd sinds de heropening in 2006. Brusselaars blijken de grootste fan, want de meeste bezoekers komen uit het eigen gewest.

De laatste jaren, met uitzondering van de Covid-periode, blijft het Atomium haar eigen records breken. De piek die in 2022 werd bereikt, met 662.000 bezoekers in één jaar, werd overtroffen door de cijfers in 2023, met een recordaantal van 840.325 bezoekers. En op 8 december werd de kaap van tien miljoen bezoekers overschreden sinds de heropening in 2006. De eer ging naar Saskia, een 21-jarige studente uit Parijs.

"Terwijl bezoekers positief verrast blijven door de architectuur van ons nationale icoon, bevestigt dit succes ook onze creatieve strategie en beloont het werk van onze teams, die altijd op zoek zijn naar een unieke en aantrekkelijke programmatie. 2024 wordt vast net zo veelbelovend," zegt Zoubida Jellab (Ecolo), Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Atomium.

Helft Brusselaars

De helft van de Belgen die het Atomium bezoeken komen uit Brussel en zijn dus de grootste fans van dit nationaal symbool. En dankzij de nieuwe Franstalige schoolvakantiekalender is de stroom vakantiegangers beter gespreid over de vakantieperiodes.

Ook internationale toeristen, uit buurlanden en uit verre landen, vinden nog steeds hun weg naar het Atomium. De Fransen en Duitsers blijven de belangrijkste buitenlandse bezoekers (respectievelijk 16 en 11 procent van alle bezoekers). Ook het bezoekersaantal uit Nederland gaat omhoog, met nu 4 procent. Dankzij de heropleving van het internationale toerisme hebben ook Amerikanen (3 procent), Brazilianen en Indiërs (elk 2 procent) een van de trekpleisters van België ontdekt.

Hoewel de leeftijdsgroep met personen van 25 tot 45 jaar het talrijkst blijft, ziet het Atomium een gestage groei van het aantal bezoekers tussen 18 en 25 jaar. In 2023 vertegenwoordigden zij 15 procent van de bezoekers.

"Door digitale installaties te integreren in ons tentoonstellingsprogramma kunnen we verbinding maken met elke nieuwe generatie die het Atomium ontdekt," vertelt Julie Almau Gonzalez, algemeen directrice van het Atomium, enthousiast.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni