Tomorrowlandgangers overnachten massaal in Brussel

Anke Dirix
© BRUZZ
23/07/2022

Wie dit (of volgend) weekend nog in een hotel of Airbnb in Brussel wil overnachten, kan best niet te kieskeurig zijn. Zowat alle grote hotels in Brussel zijn helemaal volgeboekt, op Booking.com is 91% van alle accommodaties niet meer beschikbaar en ook het (betaalbare) Airbnb-aanbod is zo goed als volledig geplunderd.

De verklaring daarvoor is zo’n 30 kilometer verderop te zoeken: in Boom, waar Tomorrowland gisteren voor het tweede weekend op rij is losgebarsten. Het festival ging een samenwerking aan met een veertigtal hotels in onze hoofdstad - en dus pendelen festivalgangers massaal tussen Boom en Brussel.

Rodolphe Van Weyenbergh (Secretaris Generaal van de Brussels Hotel Association) schat dat het gaat om zo’n 15.000-20.000 overnachtingen per weekend. Ook in hotels die niet met het festival samenwerken, is er dus nog amper plek vrij.

Brussel - Boom - Brussel

Aan tramhalte Stefania worden de festivalgangers opgepikt door shuttlebussen. Een buschauffeur van dienst weet te vertellen dat er iedere festivaldag 39 bussen vanuit Brussel naar Boom vertrekken, met telkens 50-80 passagiers aan boord. Dat zijn om en bij de 2.500 festivalgangers per dag.

“Om half twaalf ‘s middags vertrekken de eerste bussen naar het festivalterrein, om half één vertrekt de tweede lading”, aldus de buschauffeur. “En ‘s nachts rijden we tussen 1 en 3 uur weer terug naar Brussel”.

Shuttle TML Brussel

Vlakbij de busstop parkeren twee jongemannen in festivaloutfit hun step. Romuald (25) en Marvin (28) komen uit Frankrijk en hebben dit jaar voor het eerst een Tomorrowland-ticket bemachtigd. “Het was echt magisch”, vertelt Romuald over de eerste festivaldag van het tweede weekend. “Legendarisch!”, vult Marvin aan.

Romuald en Marvin

Romuald (rechts) en Marvin (links).

De twee logeren in het NH Hotel, een van de hotels waarmee Tomorrowland een samenwerking is aangegaan. Voor het festival van start gaat, steppen de vrienden nog wat rond in de stad. “We hebben net die kerk daar (Saint Boniface, red.) bezocht en donderdag zijn we ook naar Thurn en Taxis gegaan voor de preparty”, aldus Marvin.

Exclusief openingsfeest

In het zogenaamde ‘Global Journey Ticket’ - waarover de meeste festivalgangers die in Brussel logeren beschikken - zit namelijk ook een ticket inbegrepen voor ‘Invited’: een exclusief openingsfeest in Thurn en Taxis.

Andreas (34) is intussen een vertrouwde Tomorrowland-ganger, hij is dit jaar voor de derde keer van de partij. “‘Invited’ is een exclusief feest voor de bezoekers van Tomorrowland die in Brussel logeren. Ik vond de locatie best cool, want je moest de hele stad doorkruisen om er te geraken. Daardoor hebben we veel meer van Brussel gezien dan vorige keer”, aldus Andreas.

Penta Hotel

Tijdens ons gesprek wordt duidelijk dat niet iedereen in Brussel is neergestreken omdat de camping in Boom was uitverkocht. “Toen ik mijn tickets kocht, was er nog plaats op de camping, maar eerlijk gezegd vind ik het veel aangenamer om ‘s ochtends uitgerust aan mijn dag te beginnen”, vertelt hij. “In tegenstelling tot op de camping is het hier (in het Penta Hotel) ‘s nachts stil. En je hoeft hier ook niet aan te schuiven om te douchen!".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni