Vergunning zomerbar in Dudenpark niet verlengd

© Biovrac
| Bar Emile in het Dudenpark (archiefbeeld).

De zomerbar Emile in het Dudenpark van Vorst krijgt voorlopig geen vergunning voor de zomer van volgend jaar. Omdat de organisatoren afgelopen zomer een aantal voorwaarden aan hun laars lapten, werd de licentie om de bar uit te baten niet verlengd.

In de zomer schieten zogenaamde 'guinguettes' in de Brusselse parken als paddenstoelen uit de grond. Na het succes van privé-initiatieven als Bar Eliza in Koekelberg, opende het gewestelijk agentschap Leefmilieu Brussel gelijkaardige zomerbars in zeven van zijn parken.

Terras te groot

Sinds de zomer van 2017 kon de Vorstenaar ook terecht in het Dudenpark, waar biowinkel Biovrac de pop-upbar mocht uitbaten. Bar Emile bood biologische en betaalbare producten, lokale organisaties hielden er allerlei muziekevenementen met op de achtergrond een vergezicht op het Park van Vorst en het Justitiepaleis.

Het afgelopen seizoen was een succes, maar mogelijk blijft het bij drie edities. Tijdens een routinecontrole van de Directie van het Cultureel Erfgoed stelden rapporteurs vast dat de zomerbar enkele gemaakte afspraken niet naleefde. Zo mochten er geen bevestigingspinnen gebruikt worden om de structuren vast te maken, wat wel gebeurde. Ook waren de tafels en banken te groot.

'Geen meerwaarde'

Het afval- en stockbeheer had bovendien een negatieve impact op de site. De organisatoren maakten geen gebruik van containers, waardoor het afval en de voorraden soms zichtbaar in beeld waren voor de wandelaars in het park. “Meer algemeen was de guinguette geen meerwaarde voor het Dudenpark, dat toch hoge kwaliteitsstandaarden nastreeft”, luidt het oordeel.

De aanvraag van Brussel Leefmilieu om de vergunning van bar Emile te verlengen, werd daarom geweigerd. Dat betekent niet dat er een definitief kruis gemaakt moet worden over de zomerbar in het Dudenpark, want er kan een nieuwe vergunning aangevraagd worden voor 2020. Of dat ook zal gebeuren, moet nog blijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?