Vijfde editie Brusselse Matrimoniumdagen eert vrouwelijk erfgoed in de stad

9ed64080-matrimony.png
© Matrimoniumdagen
| De Matrimoniumdagen keren dit weekend voor de vijfde keer terug naar Brussel, van 29 september tot 1 oktober.
© Matrimoniumdagen
| De Matrimoniumdagen keren dit weekend voor de vijfde keer terug naar Brussel, van 29 september tot 1 oktober.

De Matrimoniumdagen keren dit weekend voor de vijfde keer terug naar Brussel, van 29 september tot 1 oktober. 'Matrimonium' verwijst naar de materiële of immateriële goederen van artistiek of historisch belang, afkomstig van vrouwen. Het doel van de dagen is om dit vrouwelijk erfgoed in de geschiedenis van de hoofdstad in de kijker te zetten.

Het evenement, een initiatief van de vzw "L'architecture qui dégenre", omvat meer dan dertig gratis activiteiten. Rondleidingen, creatieve workshops en filmvertoningen vinden plaats in Anderlecht, Brussel-Stad en Laken.

Tijdens een rondleiding in Elsene kunnen bezoekers in de voetsporen treden van vrouwelijke kunstenaars, of deelnemen aan een workshop archiveren met het project "Afrofeminism in progress".

En tijdens de een workshop, georganiseerd door de vzw Fat friendly kan je leren over "de toegankelijkheid van de openbare ruimte in het licht van vetfobie".

'Nog een lange weg te gaan'

De rode draad doorheen alle activiteiten is het eren van vrouwelijk erfgoed. "Ons doel is om ons erfgoed door te geven, te archiveren, te verzorgen en te vieren. Maar ook om instellingen en verenigingen de hand te reiken. De uitdaging is om hen te laten zien dat er nog een lange weg te gaan is, zowel het symbolische aspect van het benadrukken van dit erfgoed, als vanuit materieel oogpunt, om deze werken te behouden en te restaureren", benadrukt een van de organisatoren van het evenement, Apolline Vranken.

Terwijl de tegenhanger, de Open Monumentendag, al tientallen jaren bestaat, werden de Matrimoniumdagen pas in 2019 in België gelanceerd.

Eind 2021 is ook het Seizoen van de Matrimoniumdagen gestart. Het evenement zal plaatsvinden van november 2023 tot juni 2024, met een dertigtal activiteiten verspreid over het jaar, meestal op zondag vanaf 14 uur.

Meer informatie over beide evenementen kan je vinden op matrimonydays.be.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?