Vorst Nationaal tevreden met duurdere parkeerplaatsen

Zeker tijdens evenementen met meer dan 7.000 bezoekers ligt er heel wat druk op de omliggende parkeerplaatsen.

Bezoekers van de concertzaal Vorst Nationaal moeten vanaf november 5 euro per uur betalen voor hun parkeerplaats tijdens evementen. Het gaat om een proefperiode van één jaar. "De nieuwe maatregel sluit aan bij het mobiliteitsbeleid dat wij al geruime tijd voeren," reageert de zaaluitbater.

Volgens de gemeente Vorst slagen inwoners er al jaren niet in om hun auto in de buurt van hun huis te parkeren wanneer er concerten of andere evenementen plaatsvinden in Vorst Nationaal. Om dat probleem aan te pakken, heeft het college voorgesteld om een 'evenementzone' in te voeren. Bezoekers betalen 5 euro per uur met een maximum van 4.30 uur.

De zaaluitbater reageert enthousiast op de nieuwe maatregel. "Vorst Nationaal heeft sinds de overname door de Sportpaleis Group een zeer doorgedreven mobiliteitsstrategie uitgerold," klinkt het in een persbericht. "Die is gericht op een duurzamere 'modal shift'."

Sinds de overname door de Sportpaleis Group is het aantal bezoekers dat niet met de auto naar Vorst Nationaal rijdt naar eigen zeggen toegenomen van 10 naar 37 procent. "Dat zijn cijfers die ook duidelijk merkbaar zijn op het terrein," zegt Jan Van Esbroeck, de CEO van Sportpaleis Group.

Sportpaleis Group erkent dat er een druk ontstaat op parkeerplaatsen in de omliggende wijken, en dan met name tijdens de dagen dat er evenementen zijn met meer dan 7.000 bezoekers.

Geen andere venues

Vorst Nationaal dringt er daarom al geruime tijd op aan bij de gemeente om betalend parkeren in de ruimere omgeving van de zaal in te voeren, en is verheugd dat de maatregel is doorgevoerd. Toch heeft de Sportpaleis Group bedenkingen bij het feit dat de maatregel enkel op Vorst Nationaal van toepassing is, en niet op andere exploitaties of evenementen die in het Brusselse gewest voor overlast voor de buurt zorgen.

Vorst Nationaal beseft dat sommige van haar bezoekers dieper in de portemonnee zullen moeten tasten voor een parkeerplaats. "Anderzijds hopen we dat de bezoeker, door het groeiende bewustzijn over de klimaatsproblematiek, nu vaker zal kiezen voor de vervoersalternatieven die worden geboden," klinkt het. De zaaluitbater brengt in herinnering dat ze al heel wat samenwerkingen heeft met de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?