Vrouwelijke kunstenaars in de kijker op nieuwe FAME festival van Stad Brussel

© FAME Festival

In het cultureel centrum Riches-Claires is woensdagavond het nieuwe FAME festival van de stad Brussel voorgesteld. FAME staat voor "Festival where Arts Meet Empowerment" en heeft als doel de aandacht te vestigen op het werk van vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars die tot een genderminderheid behoren.

De eerste editie van het FAME festival gaat door van 19 tot 24 september en wil zowel gevestigde, als opkomende artiesten uit binnen- en buitenland samenbrengen voor een dialoog tussen podiumkunsten en het feminisme. Zo hoopt het bij te dragen aan een inclusievere en rechtvaardigere maatschappij.

"Het zijn de artiesten die bijdragen aan onze verbeelding. FAME wil zich openstellen voor alle blikken op de wereld en zich niet beperken tot eentje. Een open festival om te zorgen dat vrouwen en genderminderheden niet enkel over hun strijd moeten praten. Open, zodat ze hun plaats in de wereld kunnen opeisen. Het festival is door en met feministen gemaakt, maar het is er voor iedereen," vertelt Camille Khoury, verantwoordelijke van FAME.

Het thema van de eerste editie van het festival is "Opening(en)". Binnen dat thema zal het feministische spectrum via vijf pijlers benaderd worden: vrouwelijk erfgoed, seksualiteit, dekolonisering, verhouding tot een niet-menselijk leven en queer zijn.

"Een dergelijk evenement moet een must te zijn in de hoofdstad van Europa. Mijn prioriteit is ervoor te zorgen dat de culturele sector op de voorposten van de feministische strijd staat," stelt Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba (PS).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?