| Burgemeester Philippe Close (PS) helpt mee de boom te dragen (archiefbeeld).

Waarom de Meyboom absoluut voor 17 uur geplant moet worden

JP
© BRUZZ
08/08/2019

De Meyboom wordt deze vrijdag voor het 711de jaar op rij geplant. Dat moet absoluut voor 17 uur gebeuren. Zoniet verliest Brussel dat voorrecht. Maar hoe zat dat nu ook alweer precies? Over boogschutters, stadswallen en ruziemakende Leuvenaars.

Volgens de legende ontstond de traditie na een geschil tussen Brussel en Leuven, toen een half Brussels en half Leuvens koppel ging trouwen in een herberg even buiten Brussel, vertelt organisator Jan Brusten aan BRUZZ.

"De Leuvenaars kregen ruzie met de Brusselaars en de twee groepen begonnen met elkaar te vechten. De Leuvenaars waren aan de winnende hand, maar de gezellen van Sint-Laurentius - de boogschutters die de stadswallen bewaakten - schoten de Brusselaars te hulp en hebben de Leuvenaars verjaagd. Als dank daarvoor heeft de Hertog van Brabant de gezellen van Sint Laurentius het voorrecht gegeven om ieder jaar op 9 augustus een Meyboom te planten op de plaats waar vroeger de herberg stond waar het gevecht is uitgebroken."

De vete met Leuven werkt tot de dag van vandaag door. Leuvenaren deden zich in de jaren zeventig voor als journalist om zo te weten te komen welke boom gekapt zou worden. Diezelfde nacht nog hadden ze de boom gestolen. Ze lieten alleen een boodschap achter: "Brusselaars, hier heeft uw boom gestaan, de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan." Sindsdien beweren de Leuvenaars dat zij de echte Meyboom planten. Maar volgens Brusten telt dat echter niet, want de boom was correct geplant. "Wij hebben destijds gewoon een andere boom gekapt. De enige echte Meyboom staat hier dus bij ons," zegt Brusten.

Folkloregroepen

Voor het eerst zijn er dit jaar ook achttien Brusselse folkloregezelschappen uitgenodigd om mee te stappen in de stoet. Onder de genodigden zijn een aantal kruisboogschuttersgilden, de Ommegang, De Orde van de Vrienden van Manneken-Pis, de Orde van de Brusselse Moustasje en de Orde van de Faro. In totaal zullen er zo’n honderd mensen extra meestappen ten opzichte van voorgaande jaren.

De boom zal in de ochtend van 9 augustus worden opgehaald uit het Ter Kamerenbos waarna hij wordt getoond op het stadhuis van Etterbeek, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Vanaf 13 uur brengen de folkloregroepen een hommage aan de overleden boogschutters en de slachtoffers van de twee wereldoorlogen.

Rond 13.30 uur vertrekt de stoet. In de stoet zullen vermoedelijk rond de 350 mensen meestappen, waaronder de ‘buumdragers’, de ‘poepedroegers’ die de reuzen verplaatsen, de fanfare en de groep waar ook burgemeester Philippe Close (PS) bij is aangesloten, de ‘gardevils’, die de boomdragers beschermen.

Op de Grote Markt kan het publiek de boom bewonderen. Daarna gaat de boom rond 16 uur terug naar de Zandstraat, waar hij voor 17 uur wordt geplant op de hoek met de Broekstraat. Lukt dat niet op tijd, dan gaat het voorrecht om de boom te planten naar de Leuvenaars, zo schrijft de traditie voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Events & Festivals, buumdroegers, Meyboom

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni