Brusselse Bûûmdroegers planten 710de Meyboom

meyboom_2018_2
© TH / BRUZZ

Hij staat er. Iets voor vijf uur hebben de Brusselaars de Meyboom geplant op de hoek van de Broek- en de Zandstraat. En daarmee zal de stad volgens Brusselse folklore voor het komende jaar gespaard blijven van alle rampspoed.

De boom werd rond 16.45 uur in de grond gestoken en zo werd onder het toeziend oog van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en zijn schepenen een eeuwenlange traditie behouden.

Het uitkiezen van de juiste Meyboom is een zorgvuldig proces dat enkele weken geleden al gebeurde. Donderdagmorgen werd de uitverkoren beuk in het Ter Kamerenbos dan gekapt.

Bekijk hieronder het verslag van de hele viering:

Na het kappen werd de beuk tot 12 stappen ingekort. Maar toch ging er niks van verloren. De takken werden mee naar de Grote Markt gevoerd en de rest van de stronk werd in schijfjes gezaagd en uitgedeeld.

Eens de boom in de vrachtwagen geladen, trok de stoet tijdens de ochtendspits door Brussel, met dank aan de gemotoriseerde politie-escorte, bestaande uit vier Harleys van de zone Brussel Hoofdstad - Elsene en vijf motards van de zone BruNo.

Er werd onderweg bijgetankt aan de gemeentehuizen van Etterbeek en Schaarbeek. Vervolgens werd de boom aan het publiek voorgesteld op de Grote Markt. Een sfeerverslag:

Leuven

De legende van de Meyboom gaat terug tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven. Er zijn verschillende verhalen waarover het dispuut toen ging, gaande van een verstoord trouwfeest tot een biertaks. Zeker is wel dat de Brusselaars wonnen en dit vierden met het planten van een vreugdeboom.

Ook een Meiboom in Leuven.

Ook in Leuven is de Meiboom geplant. Daar speelde de wind de Louvanisten wat parten, maar hij stond er toch ook maar netjes voor vijf uur.

Ook in Leuven is de Meiboom geplant. Daar speelde de wind de Louvanisten wat parten, maar hij stond er toch ook maar netjes voor vijf uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?