Zuidfoor wacht op Overlegcomité voor groen licht

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De Zuidfoor werd vorig jaar wel opgebouwd, maar kon nooit openen.

Of de Zuidfoor daadwerkelijk van start kan gaan op 17 juli, is nog altijd niet zeker. Foorkramers en de Stad Brussel hopen van wel, maar het is wachten op het Overlegcomité.

De website van de Stad Brussel vermeldt 17 juli nog altijd als officiële openingsdatum voor de Zuidfoor. Toch is het nog allesbehalve zeker of dat daadwerkelijk het geval zal zijn. En dat verontrust de foorkramers. "Ze vergeten altijd de kermis", moppert Patrick De Corte voorzitter van het comité van foorkramers. "Afgelopen week zouden ze erover communiceren op het Overlegcomité. Maar ze spreken er nooit over. Is dat bewust? Ik weet het niet. Ze willen de grote kermis niet open doen, denk ik."

De foorkramers zijn wel degelijk in gesprek met zowel de lokale als federale overheid. Brussels Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) zou de Zuidfoor naar eigen zeggen graag op 17 juli openen. "Maar we wachten op de protocollen van het federale niveau", zegt hij.

Hoe tel je aanwezigen op de Zuidfoor?

Vanaf 9 juni mogen kermissen doorgaan als buitenevenement met maximaal 400 personen. Vanaf 30 juli worden alle beperkingen voor kermissen opgeheven. "Wij willen 17 juli al open en daarom vragen we dat de beperkingen vanaf dan al worden opgeheven", aldus De Corte.

Puur praktisch zien de foorkramers het bovendien niet zitten om een systeem op te zetten waarmee ze kunnen bijhouden hoeveel mensen precies aanwezig zijn op de kermis. Federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s David Clarinval (MR) begrijpt hen: "Wij zijn ons bewust van de moeilijkheden om een gesloten systeem met telling te organiseren bij een foor die een maand lang middenin de stad op de openbare weg wordt georganiseerd."

Volgens het kabinet-Clarinval, dat de foorkramers dinsdag ontving, wordt er momenteel gewerkt aan een oplossing om een onderscheid te maken tussen de voorwaarden voor kleinere en grotere kermissen zoals de Zuidfoor. Die oplossing zou kunnen worden besproken op het volgende Overlegcomité op 18 juni.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?