Bruegeljaar palmt nu ook Vlaamse Rand in

Er komt onder andere een Bruegel-expo in het kasteel van Gaasbeek.

Het eerste kwart van het Bruegeljaar zit er al op, maar dat betekent niet dat de vieringen rond de Brusselse kunstschilder stilvallen. Nu krijgt ook de Vlaamse Rand zijn eigen Bruegelbelevenissen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) stelde de projecten vandaag voor.

Lennik krijgt eerst en vooral een tentoonstelling over Bruegel in het Kasteel van Gaasbeek. In de expo Feast of Fools ontdek je vooral waarom de grootmeester zo'n inspiratiebron is voor latere Belgische kunstschilders. Geen Bruegels in Gaasbeek dus, maar wel werken van onder andere James Ensor en Constant Permeke of teksten van Stijn Streuvels.

Het Bruegeljaar is ook de uitgelezen kans om de bestaande Pajotse wandelroute opnieuw in de kijker te zetten. De 7 kilometer lange tocht in deelgemeente Sint-Anna-Pede is in een nieuw jasje gestopt. Vijftien hedendaagse kunstenaars plaatsen een werk in openlucht in het Pajottenlandschap, de inspiratiebron bij uitstek voor Bruegel. Zo staat de Dilbeekse Sint-Annakapel te pronken op diens schilderij De parabel van de blinden.

FEAST OF FOOLS 7/4 > 28/7, Kasteel van Gaasbeek
DE BLIK VAN BRUEGEL 7/4 > 31/10, Sint-Anna Pede

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?