| Twee originele, door Hergé ondertekende, platen van bovenstaand album werden voor 346.OOO euro verkocht.

Brusselaar betaalt 346.000 euro voor tekeningen van Kuifje

© Belga
03/06/2018

Twee platen uit het Kuifje-album "Coke en stock" ("Cokes in voorraad") zijn zaterdag op een veiling in Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, voor 422.000 dollar (364.000 euro) verkocht. De koper was een Brusselse verzamelaar, die anoniem wilde blijven.

De twee potloodtekeningen waren gesigneerd door tekenaar Hergé, die zelf uit Brussel afkomstig was. De geestelijke vader van Kuifje had de originele platen van 1957 in de jaren 70 aan een vriend uit Scandinavië, die ze nadien verkocht. Nu keren de platen (van 32,2 op 50 centimeter en 30,7 op 47,7 centimeter) dus terug naar Brussel.

Originele tekeningen van Kuifje komen zelden op de markt. De meeste platen bevinden zich in het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve, maar soms gaf Hergé een exemplaar aan zijn vrienden. Daarom had het internationale veilinghuis Heritage Auctions de verkoopprijs vooraf geschat tussen 600.000 en 800.000 euro.

Hoewel de veiling in Texas plaatsvond, was ze rechtstreeks op verscheidene plaatsen te volgen, onder meer op het Nederlandse hoofdkwartier van Heritage Auctions in Utrecht.

Kuifje

| Dit was een van de originele platen die verkocht werden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo , Kuifje , kunstveiling , striptekening , Hergé

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni