Cultuur in de Senaat, met een blik op de geschiedenis

De Senaat verwelkomt in de eindejaarsperiode twee kunstprojecten in zijn gebouwen. Beiden blikken ze terug op een woelige periode uit de Belgische geschiedenis.

Donderdag 22 november is het exact honderd jaar geleden dat koning Albert I na het einde van de Eerste Wereldoorlog Brussel weer binnenreed. Daarover start vrijdag in de Senaat een tentoonstelling.

Om die historische gebeurtenis te herinneren, werd na de dood van de vorst een gigantisch wandtapijt ontworpen. Dat wandtapijt hangt al meer dan 80 jaar in de Senaat, en nu kan ook het grote publiek het kunststukje bewonderen.

Het wandtapijt is het orgelpunt van de tentoonstelling, maar er valt ook heel wat archiefmateriaal uit het turbulente interbellum te bewonderen. In de marge van de tentoonstelling worden in de Senaat ook zeven lezingen gehouden door professoren van verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten, over de zeven belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die Albert I in zijn eerste speech na de oorlog besprak.

De Waarheidscommissie

Twee weken later wordt het halfrond van de senaat ook ingepalmd door de Gentse theatermakers van Action Zoo Humain. Zij zetten er een waarheidscommissie op poten, geïnspireerd op de commissies in Zuid-Afrika na de apartheid.

Met hun voorstelling wil de groep het debat over de Belgische koloniale periode opnieuw aanwakkeren. Ze hebben het vooral over de 'zoos humain' die tijdens Expo ‘58 in Brussel opgesteld werden. De Waarheidscommissie houdt het midden tussen een theatervoorstelling en een debat, en mengt daar elementen van dans en muziek doorheen.

Het debat over het koloniale verleden van ons land leeft de laatste tijd steeds meer op. Zo getuigen onder meer het recente debat over het Lumumbaplein of het nieuwe VRT-programma Kinderen van de Kolonie.

DE KLEUREN VAN DE BEVRIJDING 23/11 > 26/10/19, Senaat
DE WAARHEIDSCOMMISSIE 7 & 8/12, Senaat

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?