Montage van een nooit gerealiseerd plan voor het Zuidstation met het huidige straatbeeld.

In het CIVA kan u gaan kijken naar vergeten en nooit gerealiseerde plannen voor de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Het architectuurmuseum plant ook een reeks debatten over de toekomst van de Brusselse stationswijken.

De Noord-Zuidverbinding is zo'n beetje de original sin van de verbrusseling. De werf sleepte zowat een halve eeuw aan en zadelde Brussel op met een gigantisch litteken.

Aan de hand van tientallen zelden of nooit getoonde tekeningen, plannen en maquettes poogt de expo (re)compose the city in het CIVA de wording van dit stedenbouwkundig trauma te ontrafelen.

“We hebben een selectie gemaakt van de meest ambitieuze plannen”, zegt curator Audrey Contesse. “Niet alleen voor de stations, maar ook voor de Koninklijke Bibliotheek en het Rijksadminisatratief Centrum.”

Wat blijkt? Voor hetzelfde geld had men de gebouwen van de Kruidtuin gesloopt om er de Koninklijke Bibliotheek te bouwen. En het Rijksadministratief Centrum (RAC) had evengoed op het Luxemburgstation gebouwd kunnen zijn. Dat plan doet overigens denken aan het huidige Europees parlement, wat bewijst dat ook nooit gerealiseerde plannen via een omweg toch voor een stuk werkelijkheid kunnen worden.

TGV-viaduct
De meeste aandacht gaat evenwel naar de grote Brusselse stations. De expo toont een alternatief ontwerp voor het Centraal Station met een grote koepel, een Zuidstation gebouwd rond de auto en een grote maquette van een TGV-viaduct tussen Centraal en Noord met halte ter hoogte van het RAC.

Hoewel weinig mensen tevreden zijn met de bestaande Brusselse stations, vooral dan Noord en Zuid, is Brussel met andere woorden nog aan erger ontsnapt.

De expo wil overigens ook een bijdrage leveren tot de reflectie over de toekomst van de wijken op de Noord-Zuidverbinding. Daarvoor zijn verschillende debatten gepland.

De expo (re)compose the city - unbuilt brussels #2 loopt nog tot 14 oktober 2018. Meer info op de website van het CIVA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Expo , CIVA , Noord-Zuidverbinding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni